AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

DERÜLT ÉGBŐL: A POKOL ANGYALA

SPAWN, Todd McFarlane 1 (Breitenbaumer)

2016. május 12. - Szujó Norbert

A CIKKBEN ELŐFORDULHAT FELKAVARÓ ÉS/VAGY KISKORÚAKNAK NEM AJÁNLOTT KÉPI TARTALOM!!!

Elcsépelt és már a címben is szerepel, de tényleg nem írható le másként: derült égből villámcsapásként ért mindenkit a hír, hogy 2016. május 6-án, pénteken, egy nappal a "nagy bejelentés után", hosszú ideje tartó szünetet követően teljesül (vélhetőleg) nem kevés képregény-barát álma - újra lesz SPAWN Magyarországon, ezúttal TODD MCFARLANE SPAWN címmel.

Szerintem sokan éreztek hozzám hasonlóan, de csak a magam nevében beszélhetek: nem hittem, hogy igaz a hír. Hiszen láttam már ilyet - lelkes Batman-fanközösség vetette fel, hogy New 52-t adna ki (akkor még arra sem fogadtam volna, hogy a Kingpin kiad ilyet valaha). Minél több információ érkezett a megjelenés körülményeiről, én annál inkább kételkedtem: újságárusi terjesztés, kéthavi megjelenés, ráadásul magánkiadásban (Breitenbaumer László adja ki)! Egy mezei olvasó szerintem úgy képzeli, hogy egy "amerikai comics" kiadása idehaza súlyos milliókba kerülhet - talán ez túlzás, de biztosan nem könnyű feladat. Ám ahogy közeledett a megjelenés (még egyszer mondom: egy napunk volt rá, hogy megemésszük a hírt), egyre inkább felszólaltak a pozitív hangok is, amik azután sem halkultak el, hogy kezünkbe vehettük a kiadványt - a visszhangba természetesen negatív vélemények is keveredtek (mint látni fogjuk, nem csak szükségszerűen, de jogosan is).

 20160512_171427.jpg

A SPAWN "újraindulása" nem csak azért örömteli, mert fájdalmasan kevés amerikai képregény jelenik meg kis hazánkban (és ez még akkor is igaz, ha az idehaza megjelenő olasz, francia, japán, magyar... kötetek gyér számával állítjuk párba), hanem azért is, mert a sorozatnak magyarországi múltja is van: az 1997 és 1999 között, a Semic Interprint gondozásában, kéthavi rendszerességgel megjelent 18 füzetnyi képregény a mai napig nagy népszerűségnek örvend a képregény-barátok között. Aki már elolvasta az új füzetet, az tudja, hogy vannak vele problémák - én mégis bizakodó vagyok és ennek okát lentebb kifejtem.

SPAWNt csak annyira ismerem, amennyire bármely képregény-kedvelő ismerheti: a karaktert Todd McFarlane találta ki és először saját sorozatának első számában jelent meg, 1992-ben, az újdonsült Image Comics gondozásában. Al Simmons, a kormány bérgyilkosa, halála után az ördögi erők végrehajtójaként, pokolivadékként tér vissza az "élők közé". Folyamatosan vívódik régi és új énje között, a traumák feldolgozását pedig jelentős mértékben megnehezíti özvegyként hátrahagyott, később új családot alapító felesége iránt érzett szerelme.
Kinézetét és természetét tekintve a legkegyetlenebb gonosztevők is megirigyelhetnék, innen-onnan rátámadó ellenfeleit brutális módszerekkel pusztítja el. Igazi anti-hős tehát, a képregény-történelem egyik legvagányabb hősszerkójában. Sorozata hazájában már a 260. rész felett jár és számos mellékszálat is megélt - jelenkori helyzetéről azonban nem sokat tudok, elvileg nem is Simmons hordja SPAWN maszkját.

20160512_171445.jpg

A magyar kiadás az amerikai sorozat 86. számánál veszi fel a fonalat és két történetet tartalmaz (86-87). Az ugrás a rajongóknak talán nagy törést jelent, de én (mint laikus) nem vettem észre - sőt, Breitenbaumer László nagyon is jó dramaturgiai felezővonalat választott (ha ugyan volt beleszólása): Brian Hogluin történetében SPAWN az otthonául választott, mocskos sikátorban tengődik és egy korábban elkövetett, sok ember halálát okozó "baklövése" miatt került lelki válságba. Tudomásom szerint nála ez alapfelállás, de mindegy is: egy régi, emberi énjével és a múlt démonaival folytatott drámai harc után úgy dönt, hogy új életet kezd. Reméljük, a magyar olvasók számára is kiderül, milyen sikerrel.
Nekem jobban tetszett a második történet, amiben egy megszállott riporter próbál a legendás SPAWN nyomára bukkanni.

A rajz (Greg Capullo) hozza a McFarlene óta emblematikus SPAWN-fílinget, a Semic-kiadás rajongóinak is ismerős lehet. Hullák, vér és a nagyvárosok mocska keveredik a hamisítatlan, amerikai szuperhős-comics számos és a gótikus rémtörténetek néhány képi elemével. Az emberalakok karikatúraszerűen deformáltak, eltúlzottak, egyszersmind olyanok, mint egy darab nyers hús - az erőszakossága miatt is népszerűvé vált (a '90-es évekről beszélek, a sorozat megítélése azóta némileg megváltozott) képregény oldalain gyakran a sorsuk is hasonló. A színek szépek, a panelrendezés átlagos.

20160512_171411.jpg

A magyar kiadás nyomdai minősége kiváló! A színek gyönyörűek, élénkek, a lapminőség nagyon jó. A füzet méltó párja a Kingpin-féle kéthavi sorozatoknak - ebben az  egy tekintetben. Breitenbaumer SPAWNját már számos kritika érte. Tény, hogy rossz a beírás, a használt betűtípus, gyakori az elírás és bántóan amatőr a fordítás (Kovacsics Jenőt valószínűleg nagyon durván szorította a határidő). Mindezt nem lehet elpalástolni, de túlragozni is kár - László több helyen ígéretet tett rá, hogy a következő számtól igyekszik kiküszöbölni a jelzett hibákat. Egyéb tényezők is beárnyékolják a TODD MCFARLANE SPAWN rajtját - csúszott a megjelenés (a következő szám már jövő hónapban, az összes többi két havonta várható) és érthetetlen módon marketing sem előzte meg; a borítóra (a kiadó hibáján kívül) rossz vonalkód került; fájóan hiányzik egy - a sorozatot nem követő laikusokat megfelelően tájékoztató - dokumentáció. Mindezek ellenére - ahogyan fentebb jeleztem - bizakodó vagyok. A hazai képregény-fanok egy részében még él az a "Semic-nosztalgia", ami egyáltalán életben tartotta a cím iránti érdeklődést és az új SPAWNban igenis benne van egy igényes és hosszú életű kiadvány-széria lehetősége.

Ha nekem, személy szerint lehet egy kérésem: a következő számnál (a korrektúrán és a beíráson túl) a marketingre is érdemes időt, energiát fordítani. A megjelenés előtt egy-két héttel érdemes felfedni a borítót, majd néhány mintaoldalt!

Nincs más hátra, mint hogy - több olvasó példáját követve - én is megköszönjem Breitenbaumer Lászlónak és segítőinek, tanácsadóinak, hogy elindították ezt a nagyszerű képregényt és kívánom, hogy hosszú-hosszú ideig élvezhessék munkájuk gyümölcsét!

Rendszeres vásárlója, olvasója leszek a képregénynek és időről-időre itt, a RANDOMKULT oldalain is visszatérek hozzá.

Itt olvasható egy kritika a kiadványról, Bayer Antal tollából.

A SPAWN HUNGARY facebook oldalon pedig hírek, információk találhatók, illetve itt lehet felvenni a kapcsolatot a kiadóval.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr368701108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása