AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

ÚJ KEZDET

BATMAN 15 (Kingpin)

2016. május 26. - Szujó Norbert

Az "amerikai comics" hazai kiadástörténetében mára "fővezéri" (ha nem is egyeduralkodói) státuszt kivívó, páratlanul igényes kiadványairól híres, KINGPIN kiadó 2014-ben (az akkor már sikerrel futó Marvel-sorozatai mellé) elkezdte BATMAN című kéthavi füzeteinek kiadását. A régi SUPERMAN ÉS BATMAN mintájára a füzetek két történetet tartalmaznak: a címszereplő mellett más szuperhősök kalandjait is követhetjük azóta is - különös tekintettel a RAGADOZÓK (BIRDS OF PREY) nevű női hőscsapatra. Jelenleg ez az egyetlen kiadvány Magyarországon, ami DC COMICS képregényeket közöl, a 15. szám pedig mérföldkőnek tekinthető.

Az idáig vezető út nem volt zökkenőmentes: a megkezdett történetfolyamból több rész kimaradt, a kiadó egy "kísérletezős", inkább "illusztrált kisregénynek" tekinthető számmal is próbálkozott (sokakkal ellentétben nekem tetszett és nagyon hiányolnám látva a végkifejletet), a kísérő történetek pedig mindig is megosztották az olvasókat (bár szerintem többen szeretik őket, mint ahányan nem). A végeredmény tekintetében viszont csak elismeréssel tudok szólni: talán csak laikusként gondolom, de a lehetőségekhez (pl. a kusza forgatókönyvhöz) képest kerek, egész, többszörösen keretezett történetet kapunk - DAMIEN (BATMAN FIA)  megjelenése, valamint JOKER "transzformációs hajlamának" bemutatása pedig különösen érdekes annak fényében, ami ezután következik.

20160526_161142.jpg

A 15. számmal szó szerint ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS KEZDŐDIK: a NEW 52-éra nyitányánál vesszük fel a történet fonalát. A NEW 52 a DC 2011-ben indított és mára teljesen elhalt (sőt, lassan ÚJJÁSZÜLETÜNK) koncepciója volt. A korábbi sorozatok megszűntek és új számozással indultak útjára. Ha a MARVEL kiadó hasonló, ULTIMATE nevű univerzuma az "újvilág" nevet kapta idehaza, akkor a NEW 52-t joggal nevezhetnénk "újidőnek": nem alkot másik, párhuzamos világot, hanem a meglévő időfolyamával babrál. Ez Talgaby dokumentációjából világosan ki is derül, a füzet elején lévő másik dokumentáció pedig a kimaradt eseményekről tájékoztat. Ez utóbbi biztosan sokakat arra ösztönöz majd, hogy utána járjanak a dolgoknak - engem inkább abban győzött meg, hogy nem veszítettem semmit.
Ennél jobb becsatlakozási lehetőség nemigen kínálkozik. Bár én jobban ismerem a DETECTIVE COMICS szériát, tudom, hogy a most megkezdett történetfolyam nem csak népszerűbb, de jobb is. Túlzás nélkül állíthatom, hogy sok-sok hazai rajongó álma teljesült: JÖN A BAGLYOK BÍRÓSÁGA!

20160526_161534.jpgAz új koncepció egyik alapvetése volt, hogy BATMAN kalandjai sötétebb, komorabb tónust kapnak - ez mind Greg Capullo rajzain, mind Scott Snyder történetén érződik. Rögtön az elején azzal szembesülünk, hogy az ARCHAM ELMEGYÓGYINTÉZETből (megint) megszökött egy rakás pszichopata gyilkos, a SÖTÉT LOVAG emblematikus ellenfelei, köztük KÉTARC, GYILKOS KROK, AGYAGPOFA vagy MADÁRIJESZTŐ. Akció-szekvencia, öröm-boldogság. Ezután (mintegy alapvetésként) ellátogatunk a "denevér barlangjába" és megismerkedünk a "Bat-család" jelenlegi tagjaival: DICK GRAYSON (ÉJSZÁRNY), TIM DRAKE (VÖRÖS ROBIN) és DAMIEN WAYNE (ROBIN) BRUCE WAYNE háttértáncosai, ALFRED a menedzserük. A történet a továbbiakban "jól alakul", izgalmas, fordulatos bűnügyi thrillert ígér. A szövegkönyv legnagyobb erénye a BATMAN komor filozófiáját tükröző, naplószerűen megírt narráció, amit a fejezet végén egy mellékszereplő szájába adott, prózai gondolat keretez.
A rajz és a színek a történet sötét hangulatát támogatják: többnyire sötét, mocskos, szürke terekben mozgunk. A színvilág egységességét, az egyhangúságot ügyesen elkerülve, a WAYNE által szervezett bankett arany ragyogása szakítja meg. Capullo rajzstílusa leginkább a torz arcú és/vagy szörnyetegszerű, bestiális alakok megformálásakor működik legjobban, (átlagos) emberalakjai vonalzóval szerkesztett arcú, műanyag játékfigurák. Összességében nagyon tetszik a látvány és a történet is.

A kiadványban szereplő második képregényről nem írok semmit, ha nem muszáj: egyrészt egy megkezdett sorozat második része, másrészt nem tetszik. SIN karaktere érdekes, viszonylag szép, kifejező a rajz, de számomra ennyi. Gondolom, nem csak a saját véleményemet tükrözi, ha kijelentem, hogy jobb lenne egy másik NEW 52-es sorozat a BATMAN kísérőjeként, de azt is tudom, hogy a RAGADOZÓK történetének is sok rajongója van.

Összességében egy új korszak nagyszerű nyitánya a BATMAN 15, a KINGPINtől megszokott, kiváló minőségben.

20160526_161608.jpg 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr548739730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása