AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

RANDOMKULT - Énképtár 3. rész (1/2)

Interjú Tomasics Józseffel

2016. november 15. - Szujó Norbert

A RANDOMKULT - Énképtár interjúsorozatban alkotókat, művészeket, kulturális aktivitások, alkotói körök összefogóit, mozgatórugóit kérdezem életükről, munkásságukról, alkotói szemléletükről, a művészetről és kultúráról alkotott véleményükről.

A sorozat első részében VIG JÓZSEF GRAFIKUS, alkalmazott grafikus ismerősöm válaszolt kérdéseimre, a második részben pedig PRIM DÁNIEL ATTILÁval, a FREE FANTASY COMICS kiadó fejével beszélgettem.

Nagy örömmel jelentem be, hogy harmadik interjúm alanya nem más, mint...

TOMASICS JÓZSEF - Az H. P. LOVECRAFT - KEREKASZTAL online közösség egyik alapítója, a THE BLACK AETHER online magazin és a BLACK AETHER nyomtatott irodalmi magazin főszerkesztője.


A THE BLACK AETHER egy éve töretlenül népszerűsíti és gondozza Howard Phillips Lovecraft életművét, munkásságát, a BLACK AETHER lapjain pedig a neves amerikai író és kortársai, követői által képviselt irodalmi stílus, a rémirodalom és a  "weird fiction" népszerűsítése zajlik, kezdő és amatőr írók támogatására kiemelten törekedve.
Munkásságát (amit - válaszaiban nem egyszer kifejti - többedmagával, lelkes szerkesztők, alkotók támogatásával végez) mind a nagyszerű irodalmi örökség ápolása, mind a hazai fantasztikus irodalom fellendülése érdekében érdemes ismerni és megérteni.

Interjúalanyaim egytől-egyig fantasztikus személyiségek voltak, Tomasics József azonban bizonyos szempontból példamutató: mivel nem önmagát kell bemutatnia és népszerűsítenie, hanem az általa képviselt kulturális kört, válaszaiban nem egyszer, és mindig nyomatékosan megemlíti pótolhatatlan szerkesztőtársait.

Az előkészületek során világossá vált, hogy nem tudom egyben közölni a teljes beszélgetést, hiszen nagyon tartalmas és hosszú. Néhány nap múlva várható a folytatás. Kövessétek a RANDOMKULTot a facebookon is, hogy ne maradjatok le semmiről!

balogo.jpg

RANDOMKULT: MIKOR TALÁLKOZTÁL ELŐSZÖR HOWARD PHILLIPS LOVECRAFT MUNKÁSSÁGÁVAL? MIK VOLTAK AZ ELSŐ OLVASMÁNYÉLMÉNYEID TŐLE?

TOMASICS JÓZSEF: A legelső amit olvastam tőle – mint a legtöbb ember – a Call of Cthulhu (Cthulhu hívása) volt még középiskolás koromban, ami akkor nem igazán fogott meg. Akkor a fantasy volt a zsáner nálam és ebbe nem igazán passzolt HPL világa, de biztos vagyok benne, hogy ez csupán azért volt, mert nem mélyedtem túlságosan bele a történetbe, nem igazán gondolkodtam el azon, amit olvastam. Ezt lehet akár felületességnek is nevezni, bár én azt vallom még ma is, hogy Lovecraft igazi eszenciája csak akkor kristályosodik ki az olvasó előtt, ha többször elolvassa az adott novellát. Végül pár évvel ezelőtt került ismét képbe HPL, akkor ismét nekifutottam a Call of Cthulhu-nak és még pár rövidebb történetnek, ami ahhoz vezetett, hogy rohamtempóban szereztem be minden elérhető magyar nyelvű anyagot és kifulladásig olvastam. Azóta ezt rendszeren megteszem.

RANDOMKULT: "SZERELEM VOLT ELSŐ LÁTÁSRA", VAGY IDŐ KÖZBEN AZÉRT SOKAT VÁLTOZOTT AZ ÍRÓRÓL ÉS MUNKÁSSÁGÁRÓL KIALAKÍTOTT VÉLEMÉNYED?

T. J. : Második látásra. A véleményem pedig egyértelműen megváltozott, vannak olyan elemei munkásságának, amikről a véleményem folyamatosan alakul – nem változik, csupán végleges formát ölt -, ez egyértelműen annak az eredménye, hogy a lehetőségeimhez mérten egyre jobban ásom bele magam HPL életébe, ami nagyon fontos ahhoz, hogy megértsem őt. Feltéve, ha ez egyáltalán lehetséges.

RANDOMKULT: MIKOR DÖNTÖTTÉL ÚGY, HOGY TENNED KELL VALAMIT LOVECRAFT MUNKÁSSÁGÁNAK MEGŐRZÉSE ÉS ÁPOLÁSA ÉRDEKÉBEN?

T. J. : Ahogy olvastam sorban a történeteket, egyre jobban csúszott fel a szemöldököm a homlokomra, mert menet közben szembesültem azzal, hogy az addigi ismereteim hibásak voltak. Többször felmerült bennem az a bizonyos „most akkor mi is van itt tulajdonképpen?” kérdés, mikor azt láttam, hogy a lovecrafti közösségek által preferált nemzetközi oldalak nagy része fals információt zúdít az olvasókra. Természetesen már akkor is voltak olyan aktív oldalak, fórumok, csoportok, amik nem értelmezték félre HPL munkásságát.

Hazai viszonylatban viszont nem volt egyetlen olyan kezdeményezés sem, ami aktívan összefogta volna a közösséget. Leginkább fórumok eldugott sarkaiban talált egymásra hazai rajongótábor, vagy egy-egy személyes blog formájában írták meg a véleményüket, de ezekre rátalálni nem éppen egyszerű feladat. Hamar szembesülhetett azzal az ember, ha magyar nyelvű információkra vágyott, hogy csak hosszas keresgélés után jutott el egy-egy bloghoz, amit érdemes is volt olvasni. Természetesen ezek egy része már évek óta működött, sokkal előbb indultak, mint a THE BLACK AETHER, de akkor sem voltak szem előtt. Egy „friss” rajongó nem tudja merre kell elindulni, nincs tudomása arról, hogy például Molnár András évek óta foglalkozik (http://zothique.blog.hu/) HPL-el és a weird irodalommal.

Ezért döntöttem úgy, hogy mindenképpen szükség van egy olyan kezdeményezésre, ami friss információkkal látja el a hazai tábort, követi a jelenkor eseményeit és főleg koncentrál arra, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek Lovecraft munkásságával kapcsolatban.

RANDOMKULT: MILYEN PÉLDAKÉPEK ÁLLNAK ELŐTTED A KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉGED SORÁN? GONDOLOM SOK KÜLFÖLDI KUTATÓ INSPIRÁLT, DE NAGYON KÍVÁNCSI LENNÉK RÁ, HOGY MAGYAR SZÍNTÉREN KIK AZOK, AKIKNEK A NEVÉT MINDENKÉPPEN ÉRDEMES MEGJEGYEZNÜNK?

T. J. : Inkább úgy fogalmaznék, hogy inspirál, ugyanis a hazai és a nemzetközi kutatók, szakértők munkája jelenleg is inspirál, mindig kapok egy újabb energialöketet, hogy még ezt is el kell mondani, azt is fel kell térképezni. Magyarországon természetesen nem mehetünk el Kornya Zsolt neve mellett, aki – nyugodtan mondjuk ki – a legtöbbet tette azért, hogy H. P. Lovecraft neve ismert legyen itthon. Nem csupán arra gondolok, hogy megjelentek itthon azok a fordítások, amik a mai napig alapját képezik a hazai ismeretanyagnak, hisz Zsolton kívül még számos zseniális fordító dolgozott ezeken a műveken, mint például Sóvágó Katalin, Bihari György vagy Galamb Zoltán.

lovecraft.jpgKivétel nélkül mindannyian elismerést érdemelnek. Miért mondom ezt? Mert tudom – hangsúlyozom, tudom -, hogy ez nem csupán egy munka volt a fordítók részéről, akikkel én felvettem a kapcsolatot. Kérdés nélkül mindenki azt mondta, szívügyük Lovecraft munkássága még a mai napig, csupán a lehetőségeik korlátozódtak az utóbbi időben. Bár ez a jövőben változni fog.

Mondhatnám azt is – sőt mondom is -, hogy a hazai közösség az, ami a legtöbbet inspirál, hisz tagjai közül néhányan kiterjedt ismeretekkel rendelkeznek HPL munkásságáról, de valamilyen oknál fogva nem nyilvánulnak meg önmaguktól, sokáig kell győzködnöm őket, privát levelezésben mondják csak el amit tudnak, vagy éppen váratlanul egy hozzászólásnál derül ki, hogy az illető mit is tud.

Ezért is mondom mindig, hogy a THE BLACK AETHER nyitva áll mindenki előtt! Aki úgy érzi, hogy egy kicsi kedve is van ahhoz, hogy egy cikket, beszámolót, vagy csupán egy véleményt írjon az oldalra, nyugodtan keressen meg!

RANDOMKULT: JÓL TUDOM, HOGY AZ H. P. LOVECRAFT-KEREKASZTAL VOLT AZ ELSŐ LÉPÉS? MI INDÍTOTT EGY ONLINE KÖZÖSSÉG MEGALAPÍTÁSÁRA? EGY "HAGYOMÁNYOS" RAJONGÓI KÖRBŐL ALAKULT KI?

T. J. : Valóban az H. P. LOVECRAFT - KEREKASZTAL facebook-csoporttal indult minden. Azt a csoportot hoztam létre Vígh Dáviddal 2015-ben, aki sose nyilvánul meg túlzottan, bár ezt akkor is tudtam már, hisz ismerem őt több mint 20 éve. Nélküle, támogatása és főleg javaslatai nélkül maga a csoport sem jött volna létre.

Mindenképpen cél volt, hogy egy bázis-közösség létrejöjjön, hisz alapok nélkül nem lehet építkezni. Fontos volt, hogy ezáltal fel tudjam mérni körülbelül mennyire vágnak egybe az én terveim a közösséggel, mennyire fogékonyak az oldal célkitűzéseire, érdekli-e egyáltalán őket Lovecraft annyira, hogy csupán támogatásukkal  hátteret biztosítsanak az online magazin elindulásának.

Nagyon rövid idő alatt kialakult a csoport, mindenki örült annak, hogy végre valami elindul és mindenki tudott azonosulni a csoport elveivel. Természetesen súrlódások voltak és lesznek is, hisz a csoport jelenleg 300 taggal rendelkezik, de az teljesen biztos, hogy az alapelvekből nem engedek. Sose titkoltam, hogy a csoportnak kötött, bár szerintem nem szigorú szabályai vannak, ezt mindenki el is tudja olvasni. Én úgy gondolom, ha valaki csatlakozik egy társasághoz, akkor neki kell elfogadni a csoport szabályait, amik már jó ideje működnek, nem a csoportnak kell alkalmazkodnia egyéni igényekhez. Tény, hogy nem tűröm a felesleges, indokolatlan káromkodást, kötözködést és főleg a személyeskedést. Nyugodtan nézzen körül mindenki a szomszédos csoportokban, az interneten, amerre néz az ember mindenhol a gyűlölködést, trollkodást, személyeskedő megnyilvánulásokat látja. Nincs erre szükség, se kedvem se energiám, hogy ilyesmikkel foglalkozzak, ezért is zárom le az ilyen jellegű megnyilvánulásokat nagyon hamar, bár erre nagyon ritkán került sor.

Vitázni lehet – sőt kell is -, de veszekedni nem.

RANDOMKULT: HOGY JÖTT A THE BLACK AETHER ÖTLETE? MIK VOLTAK ÉS MIK MOST A CÉLJAID AZ ONLINE MAGAZINNAL?

T. J. : Egyértelmű, hogy egy facebook csoport nem alkalmas arra, hogy a fontos tartalmakat meg is őrizze, hisz nem is erre van kitalálva. Kellett egy olyan oldal, ahol az információ rendszerezve van, elérhető mindenki számára és rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amik szükségesek ahhoz, hogy maradandó tartalmat tudjunk előállítani.

Az alap célkitűzés – ami jelenleg is az elsődleges és soha nem fog megváltozni -, H. P. Lovecraft írói örökségének, munkásságának méltó bemutatása a hazai rajongói közösségnek. Helyükre tenni azokat a félreértelmezett információkat, amik által tévesen ítélték meg őt és művészetét, felkutatni a forrásokat, bemutatni elődeit és követőit. Inspirálni, alkotásra ösztönözni a hazai közösséget. Ezzel emléket állítani zsenialitásának.

Ezek a célok soha nem fognak megváltozni, hisz akkor saját magamat köpném szemközt, csupán az eszközök módosulnak. A honlap folyamatosan változik, próbálom úgy alakítani a felépítését és a tartalmát, ahogy a felbukkanó anyagok azt megkívánják. A rövid, napi hírek lekerültek az oldalról, heti összefoglaló formájában jelennek meg, ezáltal előtérbe kerültek a hosszabb írások, elemzések, kialakultak a fix rovatok, amik minden héten rendszeresen frissülnek. A novella ajánló, szubjektív vélemény, galéria és az interjú rovat, ami jelenleg az alapját képezi az oldalnak a heti hírösszefoglalón kívül. Ehhez érkeznek még – sajnos nem olyan rendszereséggel, ahogy azt én szeretném -, a szombati cikkek, amik Lovecraft életéhez, munkásságához tartoznak, abból mutatnak be egy-egy kisebb szeletet.

Rendszeres megjelenéssel, új sorozat indul a honlapon, amiben HPL művészetét elemezzük ki. Írástechnikáját, gondolatait, a kozmicimust, a kozmikus horrort, inspiráló forrásait vesszük górcső alá rövidebb írások, esszék formájában.
Ennek a sorozatnak nem titkolt célja – és ezáltal kapcsolódik a BLACK AETHER magazinhoz is -, hogy felhívjuk az olvasók, írók, alkotók figyelmét azokra az elemekre, azokra a gondolatokra, amik által egy történet valóban Lovecrafti alkotássá válhat. Ez egy újabb inspiráló sorozat lesz – sok hasznos tanáccsal -, hisz az elmúlt időszakban egyértelműen kiderült, hogy a hazai alkotóközösségben ott rejtőzik a szándék és legfőképp a tehetség, éppen ezért nem szabad magukra hagyni a közösség tagjait, rendszeresen alkotásra kell ösztönözni őket.

Ez mellett egy nagyon hosszú interjúsorozaton dolgozunk a közösség hazai és nemzetközi képviselőivel, a tervek szerint legalább két hetente fog érkezni egy újabb interjú zenészekkel, írókkal, grafikusokkal, kutatókkal, költőkkel, filmrendezőkkel, és azt hiszem lesz benne jó pár meglepetés is.

RANDOMKULT: ELEVE CÉL VOLT A KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRKÖRÖK (ÚGY, MINT: GAMER- ÉS SZEREPJÁTÉK-KÖZÖSSÉGEK, KÉPREGÉNY- ÉS FILMKEDVELŐK) MEGSZÓLÍTÁSA? HOGYAN LEHET ÖSSZEFOGNI EGY ILYEN SOKSZÍNŰ BEFOGADÓI TÁBORT?

T. J. : Nehezen! :D Volt ebből keveredés is rendesen, amíg ki nem alakultak a tematikus napok, azóta nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki eltudjon igazodni és megtalálja kedvére valót. Én magam is szeretem a szerepjátékokat, képregényeket, videojátékokat – az már más kérdés, hogy szabadidővel nem rendelkezem -, mindenképpen hozzá is tartoznak HPL utóéletéhez, főleg akkor, amikor arról beszélünk, hogy a popkultúra magasba emelte Cthulhu-t. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy pont ezen kultúrkörök „termékei” és marketing eszközei azok, amik a legnagyobb félreértéseket okozzák HPL megítélésével kapcsolatban. Nem mindenki Lovecraft-rajongó, nem mindenki szereti úgy a művészetét mint én, vagy mint a csoport legtöbb tagja.

Ezzel nincs is semmi gond! Sőt, én azt vallom egy-egy „külső” vélemény, egy-egy ellentmondás jót is tesz a közösségnek, hisz abba a hibába semmiképpen nem szabad beleesnünk, hogy elvakultan kezeljünk minden alkotást, mert ezzel elvesztenénk az objektivitást.

RANDOMKULT: EGYEDÜL KEZDTED, DE KÉSŐBB TÖBBEN CSATLAKOZTAK HOZZÁD. JELENLEG KIK ALKOTJÁK A THE BLACK AETHER "STÁBJÁT"?

T. J. : Annak ellenére, hogy amikor csak lehetőségem van mindig elmondom, hogy a THE BLACK AETHER mindenki előtt nyitva áll, nagyon kevesen érzik úgy, hogy gondolataikat meg szeretnék osztani a közösséggel. Természetesen ebben közrejátszik az is, hogy mindenki le van terhelve a magánéletében, család, munka és egyéb kötelezettségek mellett az emberek örülnek, ha tudnak szusszanni egyet, vagy éppen elolvasni egy érdekesebb írást. Megírni már nincs energiájuk.

Nagy szerencsémre csatlakozott a THE BLACK AETHER csapatához Vidra Gyula, aki a filmes és zenei vonalat viszi szinte önállóan, nélküle kevés esély lenne arra, hogy rendszeresen jelenjen meg ajánló az említett témakörökből. A másik nagy szerencse, hogy Vidra Úr végre ki meri mondani véleményét HPL novelláiról is, most már rendszeresen ír a „szubjektív” rovatba. A véleményünk nagyon sokban különbözik, de ez így van rendjén, hisz pont ettől tud érdekes lenni egy-egy írás, nem mindig ugyan azt a véleményt kell olvasni.

Rendszeresen ír még az oldalra Cotter Blackstone, de ő nagyságrendekkel kevesebb időt tud az oldalra szánt anyagokkal foglalkozni, hiszen ő máshol is publikál, a Galaktika munkatársa. Ugyanakkor vele több hete – ha nem hónapja – dolgozunk közösen egy új kezdeményezés háttérmunkálatain, amibe olyan mennyiségű munkát és szakmai tudást fektetett, amiért nagyon sok köszönettel tartozom neki, de azt hiszem, ha elérkezik az ideje és a nyilvánosság elé kerül a projekt, a közösség is értékelni fogja a befektetett energiáját.

http://www.theblackaether.com/wp-content/uploads/2015/10/cthulhu_emergence_by_tentaclesandteeth-d7ih9tk-586x450.jpg
A félelmetes CTHULHU - Richard Loung festményén

RANDOMKULT: A THE BLACK AETHER TELJESEN LEFEDI A LOVECRAFT MUNKÁSSÁGA KÖRÉ SZERVEZŐDŐ ALKOTÓI-BEFOGADÓI KÖRT? LEHET-E ÉS KELL-E BŐVÜLNI?

T. J. : Koránt sem fedi le! Lehetőségeimhez képest próbálok mindent megtenni, hogy az online és nyomtatott magazin híre a legtöbb alkotóhoz és olvasóhoz, eljusson, de koránt sem elegendő amit én tudok tenni ez ügyben. A közösség segítsége nagyon sokat számít, egy megosztás is hatalmas segítség, sőt, ez a legnagyobb segítség, hogy még több emberhez eljussanak az információk. Az viszont biztos, hogy folyamatosan bővül a kör, mindig csatlakoznak új tagok, alkotók és befogadók egyaránt, bár ez a folyamat lelassult az indulás után. Ez egy teljesen természetes dolog, ezt én akkor belekalkuláltam, és most is belekalkulálom minden egyes új kezdeményezésbe.

Az pedig evidens, hogy bővülni kell. Sokkal többen vannak Magyarországon akik szeretik Lovecraft munkásságát, foglalkoznak vele, esetleg kutatják életét, mint amit jelenleg a magazin vagy a csoport mutat. Fontos, hogy nyitottak maradjunk, az újonnan érkezőket befogadjuk, és ha szükséges, segítsük is őket. Ha bezárkóznánk és kitennénk a „megtelt” táblát, egyrészt hatalmasat hazudnánk, másrészt saját magunkkal tolnánk ki, hisz egy új tag mindig frissülést hoz a közösségbe. Soha nem lehet tudni, ki rendelkezik olyan információkkal, lehetőségekkel, tehetséggel, ami az egész közösség hasznára válhat.

A cél egyértelmű, minél szélesebb körben megismertetni az olvasókkal HPL munkásságát, annak valódi értékeit, ennek pedig alapvető feltétele a nyitottság.

AZ INTERJÚNAK ITT NINCS VÉGE, PÁR NAP MÚLVA FOLYTATÓDIK! A FOLYTATÁSBAN MEGTUDHATUNK PÁR ÉRDEKES INFORMÁCIÓT A BLACK AETHER IRODALMI FOLYÓIRATTAL KAPCSOLATBAN ÉS RÖVID BEPILLANTÁST NYERHETÜNK A JÖVŐBE IS!

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr9511801733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása