AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

AJÁNLÓ (2017.05.28.)

2017. május 28. - Szujó Norbert

Nocsak, nocsak! Egészen jól sikerült a Randomkult első Ajánlója. És most itt a folytatás! A rovat célja, hogy csokorba fogjon olyan híreket, érdekességeket, amelyek önmagukban talán csak egy-egy közösségnek szólnak. Azonban a közös nevező is egyértelmű: kultúra, művészet, szórakozás! Csapjunk is bele!

Megjelent az AniMagazin 37. száma. Az AniPalace portál TELJESEN INGYENES, kéthavonta megjelenő, digitális magazinjában anime- és manga-ajánlókat, kritikákat, híreket, beszámolókat, valamint érdekes cikkeket olvashattok. Ezen a téren koránt sem vagyok mindenevő, de minden számban találok valami számomra érdekeset. Most pl. szó esik Nihei Cutomu (Tsutomu Nihei) méltán híres mangájáról, a lenyűgöző Blame!-ről; az "Élő szereplős" rovatban a Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, 2017) és a Némaság (Silence, 2016) kerül vizsgálóasztalra; folytatódik a nagyszerű, Detektív Conan képregények és rajzfilmek történetét bemutató cikksorozat, a Távol-Kelet rovatból pedig az ázsiai gasztronómia kedvelői csemegézhetnek.

animag37.jpg

Az AniMagazin 37. száma letölthető innen. A korábbi számok pedig innen.
Az AniPalace-nak van egy podcastja is, amit alkalomadtán bevizsgálok.

line-png-32.png

betondzsungel.jpgAz idei Könyvhétre jelenik meg Acsai Roland (Jin és Jang, Szellemkócsagok) A betondzsungel könyve című ifjúsági regénye, mely nem véletlenül utal címével Rudyard Kipling klasszikus művére. A fülszöveg szerint ugyanis:


"Egy nagyvárosi Maugli-történetet tartasz a kezedben.


Az elárvult Felhőt és Holdat egy Budapestre erősen hasonlító város állatkertjének farkasgondozója veszi magához - aki maga is félig farkas -, és titokban felneveli őket. Az ikrek megtanulják az állatok nyelvét, és amikor nagyobbak lesznek, kimerészkednek a városba. Felhő szerelmes lesz egy fiúba, akit egy gonosz gyárigazgató elrabol. Felhőre, Holdra és társaira vár a feladat, hogy megtalálják és kiszabadítsák. Az izgalmas kalandban szerencsére segítségükre vannak az állatkert lakói is."

A (gyerekszemmel) vonzó külsejű kötet kedvezményes áron előrendelhető a Holnap kiadó webshopjából!
A szerző a Könyvhéten június 10.-én szombaton, 16:00 és 17:00 között dedikálja a könyvet! Részletekért látogassatok el Acsai Roland facebook oldalára!

line-png-32.png

Ahogyan a The Black Aether is hírt adott róla: a Corn and Soda kulturális honlap interjút készített Veres Attilával, a Könyvhétre (az Agave kiadó gondozásában) megjelenő, Odakint sötétebb című regény írójával.

veresa.JPG

Csak néhány figyelemre méltó gondolat:

"Nem hiszem, hogy tisztán horrort írok, bár a történeteimnek része a fájdalommal teli átalakulás, az erőszak, a félelem. Ha az, amit írok horror, akkor kozmikus horror, vagy sötét weird. Úgy gondolom, hogy ebben a módban lehet a legpontosabban írni a modern ember alapvető élményéről, arról, hogy nem találjuk a helyünket egy állandóan változó, gyakran ellenséges univerzumban."

"Lovecraft a XX. század egyik legnagyobb hatású írója, különösen a spekulatív műfajokban. Gyakorlatilag megkerülhetetlen referencia, ha megismerhetetlen, megérthetetlen dolgokról írsz. Az ő kabátja alól bújt elő a komplett New Weird közeg, ami az elmúlt évtizedben a legfontosabb spekulatív mozgalommá nőtt, és a mainstream felé tart."

"Magyarországon ez a műfaj kevésbé vagy egyáltalán nincs jelen, így az Odakint sötétebb gyakorlatilag a bemutatkozása ennek az elbeszélési módnak."

"A regény Magyarországon játszódik, mert Magyarországról is szól."

line-png-32.png

Részleteket még nem tudok, de az idei első Prae magazin nagyon ütős témával érkezik.

prae171.jpgA címlapon Bihari Eszter alkotása.

line-png-32.png

Nem biztos, hogy hetente jelenik meg Ajánló a blogon, de a kétheti rendszerességet azért megpróbálom tartani.

Júniusban pedig újabb cikkek, interjúk és sok érdekesség várható!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5212538871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása