AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

BELÉPÉS A KÉPREGÉNY-UNIVERZUMBA

The Last Arrival (2017; Free Fantasy Comics) #1 (2017)

2017. augusztus 18. - Szujó Norbert

Jövő héten indul a Free Fantasy Comics képregénykiadó régóta készülő, nagyszabású sci-fi projektjének kickstarter-kampánya. Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy elolvashattam a teljes, harminc oldalas első fejezetet, amely a kampány tárgyát képezi majd.

A The Last Arrival című képregénnyel kapcsolatban már interjúztam az íróval, a Free Fantasy Comics kiadó fejével, Prim Dániel Attilával. A válaszaiból kiderült sok érdekesség a készülő kiadvánnyal kapcsolatban, pl. hogy a történet nem pusztán egy sci-fi/kaland, ahogyan az sejthető volt, de a képregénykultúra és -művészet jelenségeire is reflektál.

tlacov.jpgAz első fejezet lényegében bevezető jellegű. Megismerjük szereplőinket és az alapszituációt, amelyből történetük kiindul. Egy űrhajó indul felfedezőútra, lakható világok keresésére, fedélzetén néhány különös, emberszerű, de szemmel láthatóan nem földi lénnyel. Az öt fős társaság összetétele némileg hasonlít a filmekből megszokott csapatösszetételre, szerepkörük azonban nem szokványos, szimbolikus jelentőségű: Rirke (fiatal nő) művész, Acrok (fiatal férfi) mérnök, Olak (fiúgyermek) történész, Aome (kislány) pedig a "remény" megtestesítője. Nem véletlen az életkori és nemi párosítás, de az is feltűnő, hogy egy praktikus, gyakorlatias tevékenységi körhöz egy "elvontabb" szerep társul. Vezetőjük, U'on feltaláló (ami egyszerre elvont és gyakorlatias gondolkodást igénylő tevékenység).

Ahogyan az lenni szokott, a csapattagok önálló személyiségek, mindnyájuknak megvannak a maguk egyedi tulajdonságai. Az űrhajón zajló néhány epizódból megismerjük a karakterek jellemvonásait és részben motivációit is. Az is kiderül, hogy a csoportkohézió nem hibátlan. Mindannyian titkokat rejtegetnek, néha furcsán viselkednek és sejthető (erre a nyitójelenet is utal), hogy anyabolygójukról való távozásuk, összefogásuk és közös küldetésük inkább kényszerű, mint önkéntes és nem kecsegtet sikerrel.tla1.jpg

Miután az űrhajó elér célállomásához, a csapat expedíciót indít az idegen bolygó felfedezésére. A tájelemekből sejthető, hogy az immár lakatlan, elsivatagosodott Földön járunk, baljós jelek utalnak nem olyan régen történt, drasztikus és erőszakos eseményekre, valamiféle kataklizmára. Az egyik feltárt helyiségben pedig olyan leletre bukkannak, ami új fényben tünteti fel múltjukat és valószínűleg meghatározza majd jövőjüket.

Prim Dániel forgatókönyve figyelemfelkeltő megalapozása egy érdekesnek ígérkező, elgondolkodtató kalandnak. Csak remélni tudom, hogy a kalapozó-kampány sikeres lesz és nyomtatott verzióban is kézbe vehetjük ezt a különös képregényt.

Természetesen sok múlik a képi megvalósításon. Míg a Blender (a Free Fantasy Comics másik képregénye) készítése során több rajzolóváltás is történt, ezért a képi világa sohasem lett egységes, Dániel a The Last Arrival-hőz ütőképes, igazán profi csapatot verbuvált. Szabó J. Gergely rajzai és Maharita Szabrina színvilága nyomán egy színes, mozgalmas látványvilág tárul elénk, ami kissé ugyan a rajzfilmek, kommersz képregények képeit idézi, de rendkívül összetett formagazdagsága, szürreális jegyei miatt izgalmas befogadásélményt nyújt. A karakterek mozgásteréhez, lakórészéhez, valamint egy emlék- és egy látomás-jelenthez rendelt sajátos rajz- és színezési stílus, valamint az űrhajó fedélzete és a lepusztult bolygófelszín, valamint a földi építmények nyomasztó belső terei közötti kontraszt igazán változatossá teszik a képregény oldalait. Ha a precíz szerkesztés és panelrendezés, a forgatókönyv, valamint a játékos, elvont, néhol szürreális képi világ finom egyensúlya a jövőben sem dől meg, akkor a további epizódokkal sem lesz baj. Érdemes lesz óvatosan adagolni a szimbolikát és mondanivalót, hogy ne fojtsa meg az összképet – ezzel az első, bevezető fejezetben még nem volt probléma. Valamint a nyitva hagyott kérdésekre is választ várunk, de ez természetes.

Összességében a The Last Arrival a Free Fantasy Comics eddigi legérettebb képregénye – mondom ezt úgy, hogy a Blender nagy rajongója vagyok. Érdemes lesz odafigyelni a 21.-én induló kampányra, amiről természetesen itt és a F.I.O.K. – Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör facebook csoportban is említést teszek majd.

FIGYELEM! A képregény az első olyan Free Fantasy Comics-kiadvány, ami magyarul is elérhető lesz. Érdemes figyelni a hétfőn induló kampányt!

KÖSZÖNET A RECENZIÓS ANYAGÉRT PRIM DÁNIEL ATTILÁNAK! (a képek a korábban nyilvánosságra hozott anyagokból vannak!)

A Real Comic Reviews ajánlója. 4/5-ös értékelés!!!

tlatshirt.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3512751934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása