AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

CSUPA ROST

Interjú Tálosi Andrással a Fantorzio ponyvairodalmi magazinról

2017. szeptember 20. - Szujó Norbert

Szeptember végén jelenik meg a Fantorzio ponyvamagazin, amely új, érdekes szereplője lesz a hazai fantasztikus és/vagy szórakoztató irodalmi színtérnek. Ezzel kapcsolatban tettem fel kérdéseket Tálosi Andrásnak, a magazin főszerkesztőjének.

szept28.jpgHosszú évek óta foglalkozol képregényekkel, a 5Panels alkotói csoport alapítótagja, az Epicline képregénymagazin elindítója vagy. Honnan jött az ötlet, hogy irodalmi folyóiratot indíts?

Tálosi András: Jól leírtad azt a kacskaringós utat, ami ide vezetett. Valójában nem az ötlet jött, hanem az egész eddigi pálya erre lökött engem. A szerzői kiadású képregény volt az első állomás, aztán a 5Panels megalapítása, amiben a szerzői képregényesek összefogása lett a cél, aztán az EpicLine elindítása, amiben csak magyar alkotók képregényei kerültek kiadásra újságárusi terjesztésben (ez 2013-ban nagyon nagy – bizonyos mértékig sajtótörténeti - lépés volt). De valahogy egyikben sem találtam magamra teljesen. Az EpicLine időközben kivonult az újságosoktól az alkotói kapacitás híján, mert egyrészt a havi megjelenés olyan mértékű munkatempót követelt meg, amit egy idő után lehetetlen volt követni, másrészt az alkotók is kezdték elveszíteni a kezdeti lendületet. Az EpicLine-ból így időszaki, alacsony példányszámos kiadvány lett, de még mindig él, még, ha alacsony lángon is.

De ezek mind elvezettek odáig, hogy a Fantorzio megszülessen. Jó ideje írtam már forgatókönyveket, mire elkezdtem lassan átnyergelni a prózára, mert ott sokkal gyorsabban lehet mesélni, mint a képregényben.

Összehasonlításképp: egy képregényoldal elkészítése minden lépésével együtt kb. három-négy napba telik, míg ugyanazt a mennyiségű történetet kb. két óra alatt tökéletesre lehet írni. Azt gondolom, ebből érezhető a különbség. Bennem pedig egyre sürgetőbb az érzés, hogy elmeséljem, amit szeretnék, és ezt minél hamarabb meg szeretném tenni. A nagy kérdés az volt, hol tudnék megjelenni.

Ráadásul egyszer ott álltam az újságosnál, és nem találtam kedvemre való olvasnivalót. Ha nincs, hát csinálok egyet – gondoltam magamban. Ez lett a Fantorzio.

Az Epicline szerkesztése és kiadása során szerzett tapasztalatokat mennyire tudod kamatoztatni a Fantorzióval kapcsolatban?

T. A. : Egész más színpadon játszik a képregény és az irodalom, és ez a szerkesztésben is meglátszik. Az utómunkálat például sokkal körülményesebb már egy novella esetében is, mint egy képregénynél. Előbbinél fésülni kell a szöveget, hogy gördülékeny, érthető, helyes és még olvasóbarát is legyen, ami hosszú folyamat. Írd át ezt, írd át azt, ide ezt javaslom, oda azt, ezt itt hagyd ki, azt ott toldd meg, stb. Utóbbinál esetleg elrajzolások lehetnek, amiket viszont gyorsabban lehet javítani, és mivel ott jóval kevesebb a szöveg, azt egész a végéig nyugodtan lehet formázgatni, akár teljes egészében átírni, vagy akár kihagyni is.

Igazából amit a két műfaj elveszít egymáshoz képest az elkészítésben, azt megnyeri az utómunkákban, és fordítva.

Milyen lesz a magazin stílusa, milyen művekre lehet majd számítani?

T. A. : Még tavaly volt egy igényfelmérő kérdőívünk, amit meglepően sokan kitöltöttek. Abból az tűnt ki, hogy olyan lapra vágynak az olvasók, aminek egy-egy számában hosszabb, kerek, egész történetek vannak. Én alapból egy olyan lapot képzeltem el, ami szerkezetében inkább hasonlít a romantikus lapokhoz (Romana és társai), semmint a rengeteg novellával megpakolt Galaktikához. Egy szám, egy történet. Így aki a harmadik, negyedik, huszonötödik számot veszi le életében először a polcról, az is maradéktalanul be tud szállni a Fantorzio olvasói közé. Az más kérdés, hogy a kisregényekben jobban hiszek, mint a novellákban, de ez az én személyes ízlésem, és nem fogom megakadályozni, hogy egy remek novella megjelenjen a lapban.

Alapvetően a fantasy-krimi-horror háromszögében gondolkodom, de jobban szeretem a vegyes zsánerű történeteket, így főleg ilyenekre lehet számítani. Az első számban máris egy klasszikus krimi felépítésű, de misztikus köntösbe bújtatott történet fog megjelenni, és remélem, hogy tetszeni fog az olvasóknak is.

fantorzio.jpgHogyan folytak a szerkesztési munkálatok? Hogyan épült fel a szerkesztői stáb? Például kik felelnek a grafikai megvalósításért?

T. A. : A magazinon gyakorlati oldalról én dolgozom (szerkesztés, tördelés), valamint van egy külsős lektorunk. A 5Panels egyes tagjai pedig bevállalták a pályázati anyagok átolvasását, szűrését. Most jelenleg nálam pattog a labda, hogy a javaslatok alapján mit válogassak majd be a későbbi lapszámokba.

Változó lesz, kit bízok meg a grafikai munkákkal. Az első szám borítóját Matiscsák Tamás, belső illusztrációit pedig Koska Zoltán animátor, képregényrajzoló készítették.

Ugyebár a Halál a korzón című történet fog megjelenni először, és ehhez már kezdetektől fogva volt egy elképzelt koncepcióm a rajzokat illetően. Azt akartam, hogy ne csak a történet, hanem maga a lap is kommunikáljon az olvasóval. Aki szemfüles lesz, az ezt a rétegét is fel fogja fedezni az első számnak.

A belcsín amúgy illeszkedni fog az adott történet korszakához, hangulatához, ezzel is megtámogatva a lap és a leközölt írás közti összhangot.

Fent: Matiscsák Tamás borítóképe

Végül lesz képregény a Fantorzioban, akár későbbi számokban?

T. A. : Egyelőre még semmi nem biztos ezen a téren. Nem tudok erre érdemi választ adni sajnos. Az biztos, hogy egy képregényt a jogdíjak miatt nagyon nehéz betervezni így előre.

Mikor, hol, milyen formátumban fog megjelenni a magazin? Mennyibe fog kerülni?

T. A. :

Szeptember 28-án kerül ki az újságosokhoz az első szám, ami 80 oldalas lesz, és 1190 Ft-ba fog kerülni.

 

A későbbiekben lehet számítani pályázatokra vagy előfizetői akciókra?

T. A. : Meglátjuk, mit hoz az első három szám, ehhez mérten fogok újabb pályázatot és előfizetést hirdetni.

Milyennek látod a hazai fantasztikus irodalmi közeget? Próbáltok “kívülről”, nem a fantasztikus irodalmi zsánerek köré gyűlt táborokból is olvasókat vonzani? Mit vártok például a képregényes közönségtől?

T. A. : Ez a legrosszabb kérdés. Pirulok, miközben válaszolok, mert nem vagyok még benne abban a bizonyos fantasztikus irodalmi közegben. Annyit látok, hogy rengetegen írnak, rengetegen próbálnak megjelenéshez jutni, és egy csomó olyan szerveződés van, ami teret enged ezeknek a törekvéseknek. Olvasói oldalról az egyes kiadványokra érkező visszajelzések számából tudnék csak következtetni, de remélem, ez megváltozik az első szám megjelenésével. Aztán talán így én is tevékenyen belefolyok majd ebbe a közösségbe.

A képregény-fogyasztók egészen más téma. Szerintem van átfedés a két közönség közt, de az őszi képregény börze mindenképp jó színtér lesz, hogy kiderüljön, mekkora arányú.

Köszönöm a lehetőséget és sok sikert kívánok a magazinhoz!

 

Ne feledjétek: Szeptember 28.-án, azaz jövő hét csütörtökön indul útjára újságárusi terjesztésben a Fantorzio ponyvamagazin, amely mind a fantasztikum, mind a képregények kedvelőinek, valamint a szórakozni, kikapcsolódni vágyóknak is örömteli perceket okozhat! Részletekért irány a magazin honlapja!

Látogassatok el az Őszi képregénybörzére, ahol személyesen is találkozhattok Tálosi Andrással és ti is feltehetitek neki a kérdéseiteket!

A Fantorzioval kapcsolatos fejleményekről a F.I.O.K. tervezett blogja is beszámol majd.
Olvasói vélemény tőlem ide, a Randomkultra várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5612879476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása