AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

ÚJRA JÁTÉKBAN

Borzongás #1

2018. február 01. - Szujó Norbert

A 2004-ben útjára indult magyar Fangoria horrormagazinnak emléket állító PC Guru különszám nem csak a tíz éve megszűnt lap előtt tiszteleg, de egy új kezdet hírnöke is.

borzongas.jpgA Fangoria egy felejthetetlen színfoltja a hazai lapkiadás történetének: egy olyan újságárusi terjesztésben megjelent, színes magazin volt, amely a hazai horrorfilm-rajongók nem túl népes táborát szólította meg. Bár a licenc amerikai volt, a folyóirat idővel a magyar rajongók igényeihez igazodott és az éppen aktuális filmek mellett, a klasszikus és/vagy underground darabokat is bemutatta. Masszív közösség épült a Fango köré, még amatőr irodalmi projektje is volt: amennyire emlékszem, többször hirdettek novellapályázatot, egy nyomtatott antológia is megjelent Rémségek könyve címmel, valamint létrejött egy fórum, a Dark Corners, ahol a felhasználók megoszthatták alkotásaikat. Kicsit ennek a szellemi örökösének érzem a Tintaklub alkotói kört, ami ugyan később jelentősen átszerveződött (nem tudom, most létezik-e), de első kiadványuk, a Pirkadatra várva, egy misztikus thriller novellákat tartalmazó kötet volt. Olyan írók mutatkoztak be ebben, mint a sokak által kedvelt John Cure vagy az azóta a történelmi próza mezejére átnyergelt, akkor még Michael Mansfield néven alkotó, Mészáros "Marcellusz" Mihály.

Megrohantak az emlékek, de koncentráljunk a jelenre! Tíz évvel a magazin megszűnése után az egykori főszerkesztő, Böjtös Gábor néhány régi szerkesztőtársát és több új cikkírót (köztük többen a CineGore online horrormagazin szerkesztői) felkérve, tető alá hozott egy Fangoria emlékmagazint, amely a PC Guru (Böjtös Gábor jelenleg ennél a játékmagazinnál tevékenykedik, pl. épp horrorfilmes témában ír) különszámaként, Borzongás címen jelent meg 2017 végén. Bár ez egyszeri gesztusnak is figyelemre méltó, az előszóból megtudjuk, hogy megfelelő mértékű érdeklődés esetén akár hosszú távon is számíthatunk a lapra. Amikor ezek a sorok napvilágot látnak, már kapható az újságárusoknál a második szám és elő lehet fizetni a teljes 2018-as évadra (négy szám).

Az első szám sok mindent visszahoz a régi Fangoria-érzésből, azonban a PC Guru erős szakmai hátszele is érződik rajta: mind küllemét, mind tartalmát tekintve egy rendkívül igényes, színes szórakoztatómagazin. Visszakapjuk a levelező rovatot, amit én, személy szerint mindig a cikkek előtt olvastam el és nagy élvezettel. Kapunk visszatekintést a Fangoria (az eredeti és a magyar) történetéről, és bemutatkozik az új szerkesztői gárda. A magazin gerincét természetesen a horrorfilmekről szóló cikkek alkotják. Az éppen aktuális fősodorbeli filmek (AZ, Fűrész, Annabelle...) olvasmányos bemutatása és szubjektív véleményezése mellett a szűkebb rétegeknek szóló (B-filmek, underground alkotások, fesztiválfilmek) alkotások is figyelmet kapnak. Olvashatunk egy cikket a klasszikus gore-filmes stúdióról, a Herschell Gordon Lewis'-ról, valamint egy rendelemzést az ázsiai zombifilmek jelenkori hullámáról, de van retro-filmes és Godzilla-rovat is, ahogyan azt a Fango örökösétől el is várhatjuk.

Az utolsó Fangoria óta sok minden változott a zsáner történetében, pl. nagyon elszaporodtak a figyelemre méltó horror filmsorozatok és videójátékok, amelyek anno csak pár bekezdésben kaphattak figyelmet. A Borzongásnak már masszív filmsorozatos és játékos szegmense van. Filmsorozatok terén szóba kerülnek a "nagyágyúk", TWD-től, AHS-en át, a Stranger Thingsig – nem csak az aktuális évadok, de a történetek eddigi alakulása bemutatásra kerül.
A videójátékos rovat (amelyet Smejkál Péter, a horrojátékok történetét bemutató cikke nyit)  teljes egészében a játékmagazinok stílusát veszi át, még százalékos értékelés is van. Az, hogy a jövőben mennyi játékbemutató lesz a magazinban, nagyban függ majd a feldolgozott időszak megjelenéseitől.

Végül könyv- (AZ, Odakint sötétebb) és képregényajánlókat (The Walking Dead, Outcast) is kapunk egy rövid, kétoldalas összeállításban. A hardcore horror-fanok még egy érdekes extra tartalmat is élvezhetnek: a magazint egy limitált DVD/BD kiadványokat ajánló rovat zárja.

Ahogyan már írtam, a magazin rendkívül igényes kivitelben jelenik meg, kereken száz színes oldalon. Az egyedi címlapfestmény Tringli László munkája.

A Borzongás új szintre emeli a régi Fangoria koncepcióját, alkalmazkodik a modern befogadó elvárásaihoz. Igazán friss szemléletű, szórakoztató, ismeretterjesztő magazin. Egy képregényes vagy irodalmi témájú, egy-két oldalas cikknek, életrajznak, vagy kritikának még örültem volna, például szerintem Stephen Kind AZ című regénye is megért volna egy misét.

Minden esetre a Borzongás mindenkinek csak ajánlani tudom és remélem, hogy még sokáig velünk marad.

Információkért, előfizetésért látogass el a  BORZONGÁS MAGAZIN HONLAPJÁRA, és csatlakozz a OLVASÓI KÖZÖSSÉGHEZ a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6813622778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása