AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

ZSIGER-PAKK

Zsigerbook; Lucas Grande; Alice Csodaországban; (Re)Sansz (2016; ZSIGER.hu)

2017. január 16. - Szujó Norbert

A ZSIGER.HU kiadó 2014. óta a magyar képregényes élet aktív részese, az underground színteret képviselve a felhőtlen szórakoztatás híve – egyedi dedikálású kiadványaikért nem csak én látogatom szívesen a standjukat.

A kiadó égisze alatt leginkább könnyed, szórakoztató, egyedi művészi látásmódú "örömképregények" jelennek meg számos alkotó keze alól. Csak rendezvényen árusítanak (ez alatt nem csak magyar képregényes eseményeket kell érteni, de külföldi, nemzetközi fesztiválokat, találkozókat is), webshopjuk sincs. Nem csak állandó olvasóik, rajongóik vannak, de az asztaluk körül "szédelgő", alkalmi vásárlók behálózására is jó módszerük van: képregényeiket az alkotók a helyszínen, egyedi rajzzal dedikálják. 2016 utolsó negyedévében két fontosabb hazai rendezvény is volt: az ŐSZI KÉPREGÉNYBÖRZE és a HUNGAROCOMIX. Az ezek apropójából kiadott pár ZSIGER-képregényt mutatom most be. Sajnos a lista nem teljes, csak azokról írok, amelyeket megvettem. Már bánom, hogy a CURVED CATS COMICS címűt nem szereztem be.

ZSIGERBOOK

A ZSIGER.HU kiadó munkássága számomra sokáig egyet jelentett Jáger Attila munkáival. Az emlékezetes KEREKESSZÁNKÓ, valamint a ZSIGER ELŐTT és a VACSORA GMO-VAL is az ő munkája. A kiadó standjánál árusított nyomatok közül nem egyet ő jegyez – nekem a "Budapesten szelfizős, Sötét bírás" van meg. Később persze a többi alkotó munkásságával is megismerkedtem.
Jáger Attila legutóbb a ZSIGERBOOKkal jelentkezett, ami nem képregény, hanem (a korábban tárgyalt, Pápai Gábor-féle IN INK WE TRUSThoz hasonlóan) több korábbi rajzát egybegyűjtő füzet. A tartalma tehát változatos, leginkább az eladott képregényekbe rajzolt egyedi dedikációk, valamint néhány más jellegű alkotás van benne. Igazi "fan-cucc", érdekessége a címlap, ami eredetileg üres, fehér: minden vásárló egyedi borítórajzot kapott.

KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

LUCAS GRANDE

Míg a ZSIGER legtöbb kiadványa "csak" a lelkes rajongókat és alkalmi, valami érdekesre vágyó olvasókat kiszolgáló, szórakoztató mű, addig a LUCAS GRANDE, Ambrus Izsák alkotása a 2016-os esztendő egyik legjobb képregénye. Bátran fogom jelölni Alfa-béta díjra a hozzá illő kategóriában. Történetét tekintve western-kaland-komédia, a LUCKY LUKE nyomdokain, de attól stílusban jelentősen eltérve. Féktelen "ökörködés" és nagyon is intelligens koncepció egyszerre jellemzi, még egy nagyon eltalált, a hazai képregényes viszonyokra (is) reflektáló, az olvasóra kikacsintó poén is fért a 24 oldalba. Ambrus rajzstílusa (én korábban a FREE FANTASY COMICS képregényeiből ismertem) nagyon illik a történethez, a képregény látványvilága egyszerű, letisztult. A színezésnél vöröses-barnás és homokszín árnyalatokat használ, a színvilág egy helyütt tér el ettől, okkal.
A LUCAS GRANDE beszerzését azoknak is ajánlom, akik esetleg valamilyen okból idegenkedtek eddig a ZSIGER-kiadványok stílusától vagy egyszerűen csak nem foglalkoztak velük. Nagyszerű képregény.

KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

ALICE CSODAORSZÁGBAN

Bevallom őszintén, hogy Pál Szabolcs munkásságával korábban nem találkoztam (és mégis: A NAGY HÁBORÚ KUTATÁSÁÉRT KHA képregénypályázatán második helyezést ért el. A díjazott mű DOBERDO POKLA címen a MAGYAROK ISONZÓNÁL, 2015-ös képregény-antológiában olvasható). Talán ezért is vettem meg két kiadványát is a ZSIGER.HU standjánál. Az ALICE CSODAORSZÁGBAN Lewis Caroll közismert művét adaptáló, rajzgyűjtemény (ez sem képregény tehát), amelyben a zseniális irodalmi alkotás emblematikus jelenetei, helyszínei és szereplői elevenednek meg mai, nagyvárosi környezetben, de azért megőrizve az eredeti mű szűrrealitását, nem nélkülözve a populáris kultúra hatásait mutató elemeket sem. Mindez együtt (társadalomrajz, elvont, mélylélektani analízis, és az idők során hozzátársított, popkulturális képzetek) adják Caroll meséjének báját is. Ezt Pál Szabolcs is hűen, bár mindig a rajongó–befogadó szerepében maradva, kritizáló, elemző látásmód nélkül átadja.
Rajzai tetszetősek, színezést egyáltalán nem használ, érdekes rajongói kiadvány.

KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

(RE)SANSZ

A SANSZ, pontosabban RESANSZ szintén Pál Szabolcs alkotása, ez már képregény, egy sorozat nyitódarabja. Az igényes látványvilágú, szépen tónusozott, fekete-fehér rajzokból egy érdekes, urbánus fantasy-horror történet bontakozik ki. Hősei, igazi utcai suttyók, egy természetfölötti erővel szembesülnek, majd (miután nem tudnak elmenekülni a fenyegetés elől) egy szintén nem evilági, de emberkülsejű entitás ajánlatot tesz nekik: emberfölötti hatalmat kapnak, ha mostantól (egyfajta "pokoli igazságtevőként") segítenek kivizsgálni a paranormális eseteket. A nem túl eredeti alapötlet, a komolyan vehetetlen szereplőkkel még érdekes is lehetne, de a forgatókönyvben súlyos hibák vannak. Pl. egy sokkolónak szánt jelenet egyszerűen elvész a panelek között, semmilyen előzményét nem látni.
Egy komolytalan, pergő, akció-horror ökörködésnek nagyon is örülnék, de ehhez az kell, hogy Pál Szabolcs egy picivel, csak egy picivel komolyabban vegye a folytatást. Én szurkolok!

 KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

A kiadóval kapcsolatos hírekért, érdekességekért látogassatok el a ZSIGER.HU FACEBOOK OLDALÁRA!

Interjú Ambrus Izsákkal.

Kritika az EKULTURA oldalán a LUCAS GRANDEről.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8612129285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása