AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

HELLBOY SZELLEM-BUDAPESTEN

Interjú László Márk képregény-alkotóval

2020. május 23. - Szujó Norbert

László Márk interneten megosztott vázlataiból, rajzaiból már sejteni lehetett, hogy egyszer még nagy dolgokat fogunk látni a fiatal alkotótól. Nem sokkal első saját képregénye, a nagyszerűen sikerült A kisfiú és a szellembohóc hazai megjelenése után a nemzetközi porond is megnyílt előtte: év elején egy rövid Hellboy-történet megrajzolására kérte fel Őt maga a figura megálmodója, a legendás Mike Mignola.

László Márkkal készíthettem interjút.

FIGYELEM!! A VAD VIRÁGOK KÖNYVMŰHELY KÖZLEMÉNYE (ÉS A MEGRENDELÉS LINKJE):

Előfizethető a Hellboy - Rövid történetek Omnibus II. kötetének László Márk eredeti rajzát tartalmazó kiadása.


Ebben a kötetben fog megjelenni Hellboy Budapesten játszódó karácsonyi története, melyet Márk rajzolt és Mignola írt. A rajz mérete kb. 16 x 25 cm lesz, és a hátsó borítótábla belsejében lévő tokba lesz belehelyezve, így kivehető marad.

A képek között található egy Márk által készített rajz Hellboyról, amelyhez hasonló művekre lehet számítani.  Márk bármilyen karaktert lerajzol a Mignola univerzumból, a megrendelés során a megjegyzésben kérjük jelezni, hogy milyen karakterrel kéred (ha nincs megjegyzés, akkor alapértelmezetten Hellboy lesz a karakter!)

A könyv várhatóan valamelyik 2020-as őszi képregényes rendezvényen fog megjelenni.
Mivel egyedi megrendelésekről van szó, így a könyv árát június 14-ig előre fizetni szükséges (utánvét nem lehetséges ebben az esetben). A személyes átvétel ennél a könyvnél már választható, és a későbbiekben más rendelésekkel összevonható lesz.

Figyelem! Csak annyi példányt készítünk, ahány előfizetés érkezik!

Természetesen készül rajz nélküli változat is, 12000 Ft-os áron, amely a későbbiekben válik előrendelhetővé.

MEGRENDELÉS!!!

laszlo_mark_attila_20180531-120038_0.jpgSzia! Először is had gratuláljak a külföldi képregényes színtéren való bemutatkozáshoz! Szerintem kezdjük is itt, mert bár beszéltél már erről másutt, izgalmas, megkerülhetetlen kérdés: hogyan sikerült ilyen jó benyomást kelteni Mike Mignola alkotóra? Milyen események vezettek el a felkéréshez?

 

Szia, nagyon szépen köszönöm!
Ez azt hiszem igazából 3 dologra vezethető vissza: az egyik az hogy sokat rajzoltam Hellboyt a saját szórakoztatásomra, mert régóta az egyik kedvenc képregény karakterem. A második az, hogy több párhuzamos internetes forráson (multiversitycomics.com rajzverseny, facebook, twitter, stb) keresztül így vagy úgy, de ezek a rajzaim eljutottak magához Mignolához, szóval ezúton is köszönöm szépen azoknak akik eltweetelték neki őket. A harmadik pedig, hogy az a hihetetlen nagy szerencse ért, hogy tetszettek is neki annyira ezek a rajzaim, hogy megkeressen képregényrajzolással kapcsolatban. Ezt szerintem sosem fogom tudni teljesen felfogni, de nagyon örülök neki.

Hellboy karaktere nagyon népszerű nálunk is, de bevallom, én csak a filmekből ismerem. Miben más a képregények világa? Minek köszönheti a kultstátuszt, és mi az, ami neked tetszik a Hellboy történetekben?

 

Röviden a Hellboy leírható kb annyival, hogy egy nagydarab ördögszerű figura gonosz náci szörnyeket püföl (és ez már így önmagában is tök jól hangzik), de a képregény ennél sokkal mélyebbre merészkedik, míg a filmek szerintem nem annyira. A Hellboy képregény sok szálon keresztül kötődik egyszerre a rajzolás, a storytelling, meg a horror zsáner szeretetéhez, ez a kötődés pedig a filmre való adaptálás során óhatatlanul is csorbul. Szokták róla azt mondani, hogy a Hellboy képregénynek minden eleme, képkockája működik akár önmagában, kontextusából kiragadva is, de engem ami a felszínen túl megfog benne, az az a bravúr, hogy a képregény egészét nézve/olvasva az esztétika és a ponyvahorror toposzok együttes viszonya valami olyan fura, már-már költői ritmust tud létrehozni, amit kevésbé tapasztalhat meg az ember mondjuk a Garfield vagy bármilyen más képregény olvasása közben. Ez most kicsit ködösen hangzik valószínűleg, de megmagyarázták már ezt sokan, nálam sokkal értelmesebben, ajánlom erről a témáról Scott Bukatman könyvét (“Hellboy’s World”). Meg hát tényleg vannak benne mindenféle frankó szörnyek, az sosem hátrány. Amúgy szerintem bábfilmre vagy stopmotion animációra lenne érdemes adaptálni.

Miről szól a rövid történet, amit Te rajzolhattál meg a Hellboy Winter Special különszámába?

 

Egy Budapesten és annak múltbéli szellem-verziójában játszódó rövid karácsonyi történet, kb egy klasszikus Hellboy sztori és a Dickens-féle Karácsonyi ének keveredéseként tudnám leírni. A kezdőjelenetben Hellboy egy pesti késdobálóban sörözve szívja a szimfóniát. Aki nem tudta beszerezni a füzetet, az ne aggódjon, mert még idén megjelenik magyarul is a Vadvirágok Könyvműhely kiadásában, több rövid sztorival egybegyűjtve.

09.jpgA BOOM! Studios képregénykiadó is felfigyelt a tehetségedre. Tőlük is kész forgatókönyvet kaptál? Mit kell tudni erről a projektről?

 

A BOOM! Studios-nál a 80-as évekbeli Jim Henson-féle “The Storyteller” tévéműsor alapján futó képregénysorozat egyik soron következő számán dolgoztam. Itt én írhattam a 22 oldalas forgatókönyvet is, amit egy létező népmese vagy mítosz köré kellett odakanyarítani, annyi volt a kitétel, hogy szerepeljen benne kísértet. Én a skandináv  “myling” vagy “utburd” néven futó babaszellemet választottam, megérhet egy google keresést annak akit érdekel az ilyesmi, jó para cucc. Amúgy a Hellboy rajzolása után ez a meló is egy jó nagy szakmai mélyvíz volt számomra, mert úgy írni egy történetet, hogy az egy létező, relatíve nagymúltú franchise részeként is megállja a helyét, elég meredek vállalásnak tűnt. De végül nem rúgtak ki, megjelent a képregény, kedvesek a review-k is, szóval tök jó.

Úgy tudom, gyermekkorod óta rajzolsz és nagyjából ugyanazok a hatások (filmek, képregények…) inspriáltak, mint sok képregényrajongót. De az alkotásaid meglehetősen sötétek, enyhén bizarrak is. Jobban vonz a “sötét oldal”?

 

Vizuálisan mindenképp izgalmasabb számomra, ha van a dologban valami furaság, de azért nem égetek itthon fekete gyertyákat a Setét Nagyúr oltárán. Inkább valami olyasmi dolog ez, mint a herkásoknál a “first high” utáni kajtatás, mert amikor mondjuk csontvázakat, meg szellemeket rajzolok, akkor elfog az a kellemes bizsergető érzés, amit még kiskoromban éreztem az ilyesmi dolgok firkálgatása közben, amikor egész napok teltek el azzal, hogy néztem a Scooby Doot meg a Johnny Questet és csak rajzoltam mint egy őrült. De szívesen rajzolok amúgy bármi mást is, csak ne legyen hétköznapi értelemben “szép”, mert a szép dolgokat nehéz lerajzolni.

Mely képregények és alkotók voltak rád a legnagyobb hatással? Esetleg magyar alkotók, magyar címek is vannak köztük?

 

Szerintem kb minden hatással van rám, ami képileg vagy akár szellemiségében megfog, de alkotókra lebontva, nem feltétlenül fontossági sorrendben: Robert Crumb, Sergio Toppi, Jamie Hewlett, Junji Ito, Charles Burns, Raymond Pettibon, Daniel Clowes, Moebius, Guy Davis és ezt a listát még sokáig tudnám folytatni. Hazai alkotók közül aki kifejezetten hatással volt rám, az szerintem egyedül Felvidéki Miklós barátom, mert sokszor amikor én tiniként kiábrándultam a rajzolásból és úgy éreztem nincs értelme már a képregényezéssel foglalkoznom, az ő képregények meg rajzolás iránti lelkesedése volt ami újra fel tudott tölteni lendülettel. De aki szerintem király még itthon az Juhász Ernő, Ambrus Izsák, Tuli Krisztián, Németh Gyula, Csepella Olivér, Koska Zoli, meg vannak még csomóan, illetve a képregény műfajon túl is egy csomó dolog inspirál, animációk, filmek, könyvek, emberek az Örs Vezér Téren vagy a Blaha aluljáróban.

Milyennek látod a magyar képregényes színteret? Mi az, amiben esetleg érdemes lenne változnia?

 

Kiadás szintjén ami végbement változás az elmúlt években, az minden álmomat felülmúlta, elképesztő nagy a választék, és tök jó hogy nem csak a szuperhős műfajra fókuszál már a dolog. Az, hogy olyan címek jelenjenek meg magyarul, mint pl a Blankets, vagy a Black Hammer, egy pár éve még elképzelhetetlen volt. A hazai képregények színvonala az ilyenekhez képest (és ezt most csak általánosságban értem) azért még érezhetően gyerekcipőben van, de szerintem max 10-15 év és felzárkózhatunk a világszínvonalhoz. Persze, mindig mindenhova több jól rajzoló, és jól író alkotóra van szükség, de ez nem tud varázsütésre megtörténni, végig kell lépkedni a szamárlétrán, először kicsit béna dolgokat kell csinálni ahhoz, hogy utána végül kevésbé béna dolgokat csináljon az ember.

Az A kisfiú és a szellembohóc, ha jól tudom, az első hivatalos megjelenésed, ami azért hihetetlen, mert kiforrott, jellegzetes stílusodról vagy ismert. Utólag látsz valamiféle fejlődést, útkeresést a munkásságodban? Szeretnél új dolgokat, új technikákat kipróbálni?

 

Köszönöm, hogy ezt írod, hogy kiforrott stílusomról vagyok ismert, de én ezt nem annyira látom így. Egyrészt nem gondolom, hogy lenne még konkrét saját stílusom, maximum van egy látható csapásirány, amin haladok, másrészt meg igen, ez egy folyamatosan változó dolog, ami talán külső szemlélőnek kevésbé tűnik fel, de én belülről látom, hogy például most épp máshogy viszonyulok az árnyékoláshoz, meg a karakterdizájnhoz, mint mondjuk amikor a Kisfiú és a szellembohócot rajzoltam. Minden rajzból, meg melóból lehet tanulni valamit, amit tovább lehet vinni a következőbe. Ez is egy ilyen lassú, organikus folyamat, néha igyekszem tudatosan gyorsítani, amikor érzem hogy valami elkezd manírrá válni, néha meg csak hagyom magamat, hogy apránként, magától fejlődjön. Összességében minden rajzommal úgy vagyok, miután elkészülök vele, hogy van benne kb 90 % unalmasság, ami nem tetszik, és 10 % izgalom, amit szeretek, és amit szeretnék tovább vinni a következő rajzba. Így halad apránként a dolog, aztán majd remélem, hogy egyszer végig nézhetek az évek során összegyűlt rajzaimon, és megállapíthatom, hogy na basszus, lett egy stílusom (bár asszem ezt a mondatot soha nem fogom így kimondani). Addig még jó sokat kell rajzolnom.

6d6b3676426827_5c69cac2e7c55.jpgMásutt úgy nyilatkoztál, hogy a felkérések mellett saját ötleteid megvalósítását is tervezed. Nem gondoltál rá, hogy egyből az angol nyelvű befogadói kört célozd meg?

 

De, az “A kisfiú és a szellembohóc”-cal például nem is volt tervben magyar kiadás, eredetileg egy hosszabb, angol nyelvű kötet egyik epizódjának szántam a dolgot (az eredeti címe is az hogy “The boy who loved a ghostclown”), csak szerencsére a Szépirodalmi Figyelő felajánlotta, hogy kiadnák magyarul. Ennek a kötetnek a tető alá hozása még mindig a terveim között szerepel például, de rengeteg tervem meg ötletem van még ezen kívül is, kezdve Csáth Géza illusztrálástól gombás szkinhedekről meg a guminőjét ruhaként magán hordó kamuszuperhősről szóló képregényen át mindenféle rövidebb-hosszabb-személyesebb sztorik megrajzolásáig.

Képregényes rendezvényekre jársz? A Hellboy Winter Specialt (ami, reéljük, itthon is megjelenik) biztosan sokan akarják majd dedikáltatni.

 

A koronavírus most alaposan odavágott sajnos a képregényes rendezvényeknek is, de ha addigra normalizálódik a helyzet, elvileg dedikálok a Budapest ComicConon, és úgy néz ki hogy még a jövőévi Charlotte-i HeroesConon is részt veszek majd.

Köszönöm a lehetőséget és további jó munkát, sok sikert kívánok!

 

Köszönöm szépen az interjút!

 

A képekért köszönet az alkotónak!

LÁTOGASS EL LÁSZLÓ MÁRK INSTAGRAM ÉS BEHANCE OLDALAIRA, HOGY MEGISMERKEDJ AZ ALKOTÓ MUNKÁSSÁGÁVAL!

FIGYELEM!! A VAD VIRÁGOK KÖNYVMŰHELY KÖZLEMÉNYE (ÉS A MEGRENDELÉS LINKJE):

Előfizethető a Hellboy - Rövid történetek Omnibus II. kötetének László Márk eredeti rajzát tartalmazó kiadása.


Ebben a kötetben fog megjelenni Hellboy Budapesten játszódó karácsonyi története, melyet Márk rajzolt és Mignola írt. A rajz mérete kb. 16 x 25 cm lesz, és a hátsó borítótábla belsejében lévő tokba lesz belehelyezve, így kivehető marad.

A képek között található egy Márk által készített rajz Hellboyról, amelyhez hasonló művekre lehet számítani.  Márk bármilyen karaktert lerajzol a Mignola univerzumból, a megrendelés során a megjegyzésben kérjük jelezni, hogy milyen karakterrel kéred (ha nincs megjegyzés, akkor alapértelmezetten Hellboy lesz a karakter!)

A könyv várhatóan valamelyik 2020-as őszi képregényes rendezvényen fog megjelenni.
Mivel egyedi megrendelésekről van szó, így a könyv árát június 14-ig előre fizetni szükséges (utánvét nem lehetséges ebben az esetben). A személyes átvétel ennél a könyvnél már választható, és a későbbiekben más rendelésekkel összevonható lesz.

Figyelem! Csak annyi példányt készítünk, ahány előfizetés érkezik!

Természetesen készül rajz nélküli változat is, 12000 Ft-os áron, amely a későbbiekben válik előrendelhetővé.

MEGRENDELÉS!!!

További képregényes témájú bejegyzésekért látogass el a KÉPREGÉNY menüpontba!
További interjúkért látogass el az INTERJÚK menüpontba!

Ha érdekel a fantasztikum, a képregények és a képzőművészet világa, vagy csak beszélgetnél hozzád hasonló gondolkodású emberekkel, csatlakozz a F.I.O.K. Facebook-csoporthoz! A Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör nem csak az irodalom kedvelőinek szól. Téged is tárt karokkal várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1415678352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása