AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

A KALAND FOLYTATÓDIK

EPICLINE 14-15 (5Panels)

2016. május 19. - Szujó Norbert

2013. szeptemberében indult útjára az EPICLINE képregénymagazin a 5PANELS kiadó gondozásában és saját alkotói gárdájával, Tálosi András főszerkesztő keze alatt (aki a magazin elindításáért megkapta a rendkívül rangos szakmai elismerésnek számító Korcsmáros Pál-díjat). A sikeresnek mondható első évad (1-10) után, 2015-ben néhány sajnálatos változás állt be a lapnál: kivonult az újságárusi terjesztésből, csak rendezvényen (illetve webshopon keresztül) szerezhető be és megjelenése igen ritka, valamint a korábban megkezdett, nagyszerű képregény-sorozatokból több parkolópályára került. A tavalyi év némileg azért kompenzálta a veszteségeket, ugyanis két igen népszerű cím is új epizóddal bővült, valamint a 13. számban elindult Molnár Gábor 5PALLOS című szérianyitó munkája, amely idén (nem félek leírni: MÉLTÁN) Alfabéta-díjat nyert a hosszabb terjedelmű munkákat értékelő "kép-regény" kategóriában. 2016. májusában pedig, a 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra időzítve nem is egy, de két új EPICLINE-szám is megjelent: a 14.-ben az 5PALLOS, a 15.-ben pedig a SZEKERCE ÉS SZEMERCE HIHETETLEN KALANDJAI folytatódik!

el14-15cov.JPG

Molnár Gábor 5PALLOS című képregénye egy a magyar népmesék és a távol-keleti történelmi legendák, különösen a Vízparti történet világát megidéző fantasy történet. Az első rész a 5PANELS születésnapjára íródott és tele van "belsős poénokkal", rengeteg utalással a csapat megalapulására, munkásságára nézve - kezdve az öt főszereplő fizimiskájánál, egészen a gárda korábbi munkáinak megidézéséig. Emellett számtalan kultúrtörténeti utalás színesíti, gazdagítja az univerzumot, melyeket a két szám közötti hosszú várakozási időben Gábor példaértékű szorgalommal írt munkanaplójában tett közzé.
A képregény legnagyobb erényei azonban a szerethető, szimpatikus és életrevaló karakterek és a gyönyörű rajz. A második szám leginkább ezekre erősít rá.

el142.JPG

 Míg az első rész "toborzás" volt, addig a második jó részt "csapatépítéssel" telik el - sokáig eseménytelen, de egyáltalán nem unalmas. A karakterek jellemrajzai jól megírt párbeszédekben bontakoznak ki, kiderül csapatbeli szerepük, pozíciójuk és az, hogy mihez értenek, ami egy kardozós, kalandozós fantasynél fontos szempont. Végül azért fordulat is bekövetkezik: a történet mellékszálában, mintha a fiatal fiúknak szóló, a főhőst (főhősöket) állomásról-állomásra erősebb és erősebb ellenféllel szembesítő animék és mangák hagyománya jelenne meg. A labda tehát a magasban, remélem, minél hamarább elkezdődik a meccs.
Alig várom, hogy újabb háttérinfók és rejtett utalások derüljenek ki az 5PALLOS facebook-oldalán, ám addig is az új rész legerősebb pozitívumának a káprázatos képzőművészeti megvalósítás mutatkozik. Ha nem tudnánk, hogy milyen irdatlan munka áll mögötte, a végeredmény akkor is lenyűgöző lenne: sokkal részletgazdagabb és szebb a rajz, mint az első résznél, pedig ezt senki nem várta el. Néhány japán és nyugati képregény-kultúrából átvett stíluselemet leszámítva az egész képi megvalósítás a karakterek és a környezet pompázatosan részletes megjelenítésére koncentrál. Szakmai kérdésekhez nem tudok hozzászólni, de ha az első részre azt mondták, hogy a szövegelhelyezés és a panelrendezés profi, akkor az a második részre első látásra is hatványozottan igaz.

el143.JPG

Összességében egy nagyon jó "átvezető résszel" bővült a sorozat - reméljük, nem kell sokat várni a folytatásra.

A SZEKERCE ÉS SZEMERCE HIHETETLEN KALANDJAInak sokkal hosszabb történelme van az EPICLINEnál, mint az 5PALLOSnak: a 15. számban leközölt fejezet már az ötödik. Az első rész még a magazin második számában jelent meg, 2013-ban. A Molnár Gábor által jegyzett nyitóepizód lefekteti a, később az 5PALLOSban kibontakozó, mese-fantasy univerzum alapjait és nem mellesleg Alfabétát hozott az alkotójának. A második résztől azonban Koska Zoltán (A HALÁL ÉS AZ IRÁNYTŰ, TITKOS TÁRSASÁG) és Tálosi András (a VADREGÉNY és több más EPICLINE-sorozat írója, társírója, a magazin főszerkesztője, a 5PANELS alapítótagja) veszik át a stafétát, így a történet és a stílus is egészen más irányt vesz. A legújabb epizód elvileg egyedül Koska Zoltán munkája, ám én úgy tudom, hogy az írásban András ismét részt vett - nem elhanyagolható érdem ez, nem szabad elpalástolni.

Megvallom őszintén, újra kell olvasnom a korábbi részeket, mert olyan régen jelent meg már a legutóbbi is, hogy számos ismeretem megkopott a mellékszereplőkkel és az eddigi eseményekkel kapcsolatban. A főszereplő, Gyurkó és vándorkereskedő barátja a hatóságok fogságába kerül, mert egy ostoba félreértésből fakadóan egy veszedelmes bűnözővel azonosítják a fiút, ráadásul "bűnlajstromukat" egy szökés is súlyosbítja. Banditák járnak a nyomukban, akik egy hosszan elnyújtott, poénos szituációban szintén a városőrség fogságába esnek. Egy titokzatos idegen próbál segíteni rajtuk.

el154.JPG

A történet fordulatos, rövidsége ellenére eseményekben gazdag, több "jelenetváltásnak" teret enged. A szóbeli viccek mellett ügyes képi poénok is elcsattannak. A mellékszereplők érdekesek, nincs két egyforma közöttük, mindnek saját személyisége van. A címszereplő páros sajnos ismét nem tud kibontakozni, egy ügyes, de rövid dialóguson kívül nem sok szerep jut nekik. Csak remélni tudom, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik: a beszélő páncél alapkoncepciója jóval érdekesebb annál, hogy méltatlanul mellőzve legyen. A forgatókönyv egyik erénye (szerintem), hogy bár egyenes pályán fut, egy ponton szembe megy az elvárt történetvetéssel: gyakorlatilag "kibekkel" egy akció-szekvenciát, aminek megjelenítése ebben a képregényben talán nem is lett volna szerencsés. Én ezt pozitívan éltem meg, jó poén (kicsit mintha a CAFÉ POSTNUCLEÁR "átvezető dialógusára" rímelne).

A képi oldalra nem lehet panasz: Koska Zoltán már többször bizonyította, hogy kiválóan ismeri a médium és a társmédiumként kezelhető animációs film kifejezőeszközeit. Néhány rész talán elnagyolt, a záró jelenetsor lehetett volna grandiózusabb, ám a néhány vonallal felrajzolt karakterek gesztusai jól értelmezhetőek, élettel teliek, a környezetet apró képi motívumok gazdagítják. Még egyszer mondom: újra kell olvasnom az eddigi részeket, de én úgy látom, hogy jelentős mértékben javult a színezés. Ha nem, akkor is profi. Bár nem túl részletgazdag, a látványvilág rajzfilmszerűségét, meseszerűségét erősíti és nagyon ügyesen a különböző jelenetek, helyszínek, különböző színvilágot mutatnak. Mindez együttvéve izgalmas képi világot kölcsönöz a képregénynek.

el151.JPG

Mindkét képregény negatívumaként a ritka megjelenésből adódó lassú előrehaladás írható fel, én azonban irgalmatlanul sok munkát sejtek a kiadványok mögött és nem tudom elképzelni, hogyan tudnának ezen javítani az alkotók. Ha megvárnák, hogy több anyag összegyűljön, az azzal járna, hogy hosszabb ideig nem jelenne meg új rész, amit én nem kockáztatnék meg. Minden esetre érdemes lehet majd az 5PALLOSnál megfigyelhető, köztudatban tartó marketinget a többi EPICLINE-sorozatra is alkalmazni.

Végezetül néhány szót ejtenék magukról a kiadványokról: remélem, majd egy hozzáértő is megerősít (vagy megcáfol) ebben, de szerintem jelentős mértékben javult a nyomdai minőség. Élénkek a színek, tiszták a vonalak, a lapok tapintásara simábbnak, ugyanakkor masszívabbnak tűnnek. A borító talán lehetne erősebb, kevésbé sérülékeny, de gondos tárolás mellett eredeti fényében megőrizhető.
Továbbá öröm látni, hogy a magazin megtalálta (sokáig) állandó arculatát, a vörös-fekete elemekkel díszített, fehér beköszönő oldal nagyon tetszik.

Az EPICLINE képregény-magazin ezidáig megélt jót-rosszat, puszta létezése azonban a magyar képregény-kultúra élni- és tenni akarásának megtestesítője. Egy olyan alkotói hozzáállás színtiszta megnyilvánulása, amely más jellegű kezdeményezések számára is példaértékű lehet. Mindez pedig kiváló alkotók, nagyszerű képregényeivel, profi tálalásban.

További sok sikert kívánok az alkotóknak!

Bayer Antal kritikája (többek között) a EPICLINE új számairól.

Interjúk az alkotókkal (Koska Zoltán esetében az Alfabéta-jelölt TITKOS TÁRSASÁG volt a beszélgetés apropója):

Molnár Gábor

Koska Zoltán

A képregények ITT beszerezhetőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr518725108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása