AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

KÉZZEL ÍRT LAPOK

Farkas Balázs: ISMÉTLÉS (2016; Napkút)

2017. április 13. - Szujó Norbert

Farkas Balázs novelláskötete könnyen olvasható, de nem könnyen befogadható olvasmány.

Farkas Balázs Móricz Zsigmond-ösztöndíjas író a RANDOMKULT olvasóinak a BLACK AETHER magazinban megjelent több, érdekes novellájával kapcsolatban lehet ismerős, mely művek közül nem egy az éppen kibontakozóban lévő "magyar weird" stílus iskolapéldája. Ezek azonban nem adnak teljes képet a fiatal író munkásságáról. A 2016-ban (a NAPKÚT kiadó gondozásában) megjelent ISMÉTLÉS azonban valódi szépirodalmi válogatás, a szerző tizennégy novelláját tartalmazza.

(...)novellái jó részének szövegvilága eléggé távol áll a kortárs magyar irodalom fő csapásvonalától, annál sokkal popkulturálisabb és digitálisabb.

– írja Potozky László a kötet előszavában. Ebből kiindulva azok is bátran megismerkedhetnek az író műveivel, akik – hozzám hasonlóan – inkább a fantasztikum (vagy bármilyen zsáner) területén érzik magukat jobban. A szövegek tele vannak (pop)kulturális utalásokkal, a történetekben keveredik a realitás az "instant" tömegmédiumokból átvett elemekkel és az eredeti víziókkal.

fb_ism.jpgA legéletszerűbb történetek emberi sorsokat mutatnak be és (ahogyan az a mindennapok valóságában gyakran megesik) nem túl derűlátóak, nem mutatnak kiutat, nem adnak feloldozást.  A BETOLAKODÓ, jellemében és küllemében is taszító, főhőse anyja halála után visszaköltözik a szülői házba. Miután a legkisebb mértékben sem tud beilleszkedni a helyi közösségbe, a négy fal közé zárkózik, ahol egyetlen szórakozása az olvasás és egy egér hajkurászása marad. A TISZTA SORban élete delén túl levő férfi próbálja "értékesíteni" élete egy darabját – mindhiába.

A kötet novelláinak visszatérő motívuma az élettel való megalkuvás, a "behódolás" elkerülhetetlensége. A címadó történet főszereplője hiába mond le az életről, az kijózanító erővel rántja vissza. A KÖVÉR EMBER abszurd, hallucinációszerű jelenése előbb majdnem őrületbe, majd a közönyös lemondásba taszítja az elbeszélőt. A POKOL már címében sejteti a "sziszifuszi" realitást.

Néhány alkotáson markáns zsáner-hatások érezhetőek. A PRÓZA NOSTRA elektronikus antológiájában is szereplő GRAFIT "sztalkere" Csernobil, jelenvalóságában is poszt-apokaliptikus, tiltott zónájában keresi önmagát. A LÖVÉSben horrorfilmbe illő monstrum ostromolja az erdei vadászházat. A világvége előtti pillanatokban egy családi ház lakóinak sorsa fordulópontra ér. Odakint tombol A VIHAR, belül minden elcsendesedik.

A kötet legszebb novellája a SÁRA ÉLETE, ami pontosan az, aminek a címe mutatja: egy emberi élet története. Ám meglepő (?) módon nem a születés a kiinduló pontja, hanem a halál. Bátyja halála egy örök életre meghatározza Sára sorsát. Hiába minden eredmény, hiába a család, a nő sohasem éri el a "teljességet". A legjobban megírt, legösszetettebb, legerősebb írás a válogatásban.

Az ISMÉTLÉS novellái súlyos kérdéseket tesznek fel és nem is mindig hagyják az olvasóra a válaszadás feladatát. Könnyen befogadható stílusa miatt gyorsan letudható, ám még sokáig elkísér. Komoly és komor irodalmi alkotás.

FARKAS BALÁZS HONLAPJA

A NAPKÚT KIADÓ HONLAPJA

AZ EKULTURA.HU ÍRÁSA A NOVELLÁSKÖTETRŐL (Szabó Dominik tollából)

 

MOLY

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6112413385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása