AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

ZORRO, DRAGONERO, VALIANT... – a Goobo múltja, jelene, jövője

Interjú Tálosi Andrással, a Goobo Kiadó vezetőjével

2020. május 13. - Szujó Norbert

A GooBo rövid útkeresés után az egyik legszínesebb, legizgalmasabb hazai képregénykiadóvá nőtte ki magát. A Dragonero, a Maximum Bonelli olasz képregényei, a Valiant-sorozat, a magyar Zorro – mind professzionális gondozásban kerülnek az olvasók elé, akik így okkal szavaznak bizalmat a nekik. A kiadó vezetőjével, Tálosi Andrással készíthettem interjút.

goobo_weblogo_200px.png

Szia!
Először is kérlek, mutatkozz be a Randomkult látogatóinak! Mikor kerültél először kapcsolatba képregényekkel? Hogyan lettél rajongóból alkotó és képregényes projektek szervezője?

 

Tálosi András vagyok, a GooBo Kiadó vezetője. Már egészen gyerekkoromban beleszerelmesedtem a képregény médiumába, otthon a 80-as évek klasszikusai vettek körbe: Mozaik, Asterix, Talpraesett Tom, aztán a Semic-es érában nagyjából minden elkapott, ami akkoriban megjelent. Habár próbálkoztam rajzolással, voltak is saját kiadványaim, de rá kellett jönnöm, hogy én leginkább mesélni szeretek, nem rajzolni, így néhány év után lassan irányt váltottam és az írás valamint a szerkesztés felé kezdtem kacsintgatni. Ma meg már inkább kiadó-szerkesztő vagyok, az írás megmaradt hobbinak. 

A GooBo volt már geek-cuccos webshop, az Epicline képregények kiadója – hogyan definiálnád a kiadó jelenlegi küldetését?

 

Ez nehéz kérdés. Nagyon bele kell gondolnom, hogy a hétköznapi munka és fáradtság mellett küldetéstudatot találjak mögötte, mert jelenleg inkább azt érzem, hogy sodornak magukkal a határidők, és azért dolgozok, hogy minden meglegyen, amikorra kell. Az olasz cuccokat szerelemből adom ki (a Dragonero és a Suttogó Szél maximálisan ilyen), a Valiant szintén ez a kategória, egyedül a Zorro mögött van olyan ideológia, hogy azt a magyar képregény új irányaként, a magyar képregény történetében egyedülálló dologként akartam megvalósítani. Küldetésről nem is, inkább elvárásokról tudnék beszélni, amiket magam felé támasztottam: minőségi munka, minőségi olvasnivalók, minőségi ügyfélkezelés, stb. Ha ezeket megtapasztalják az olvasóink, vásárlóink, akkor én már nyugodt vagyok. 

dn04_c.jpg

Miért gondoltad, hogy érdemes lenne olasz képregényeket megjelentetni itthon (a Frike kínálata mellett)? Miért esett a választásod a Dragoneróra?

 

A Dragonero egy fantasy sorozat, ami zsáner teljes mértékben hiányzott a piacról. A Bonelli cuccai amúgy is könnyed ponyvák, amik hamar átlépik az olvasók ingerküszöbét, így ez volt a legészszerűbb választás a kezdésnek. Az belátható, hogy egy harmadik olasz horrorba felesleges lett volna belevágni a Dampyr vagy a Dylan Dog mellett, a többi címük pedig nem lett volna átütő. A Dragonero egy tökéletes sorozat, és mai napig örülök, hogy én adhatom ki, és nem csapott le rá más. 

Amennyire meg tudom ítélni, a Dragonero hatalmas siker, a magyar közönség szereti. Mi lehet a vonzereje? Kinek ajánlanád?

 

Folytatva a korábbiakat, a Dragonero egyik titka szerintem, hogy alaposan kidolgozott (vagy legalábbis annak tűnő) világban játszódik, amiből részről-részre újabb és újabb apróságokat ismerünk meg. Ezenkívül a főszereplők (egy ember, egy ork és egy elf) csapata is nagyon jól működik együtt. Plusz valahogy mindig sikerül az íróknak egy olyan szálat felvetniük, ami még nem cliffhanger kategória, de mégis alig várod, hogy tovább folytathasd a kalandozást a kedvenceiddel (mert egyre jobban azok lesznek, ez nem is kérdés). Aki szereti a fantasy-t, annak kihagyhatatlan sorozat. 

A Maximum Bonelli lényegében egy “antológiasorozat”, több olasz képregényszériába is betekintést nyújt. Ez a koncepció a Te ötleted volt, vagy az olasz partneré? Mik az elvárásai a sorozattal kapcsolatban a Bonelli kiadónak?

 

A Maximum Bonelli ötletével én kerestem meg a Bonellit, mert szerettem volna egy olyan sorozatot, amiben igazából tét nélkül be lehetne mutatni a legjobb olasz címeket, amik önállóan nem biztos, hogy megállnának a lábukon. Ez a félelmem egyébként valamiképp beigazolódni látszott, mert az eddig megjelent 6 címből csak a Suttogó Szelet tudtuk kiemelni önálló sorozattá. A Bonellinek nincsenek különösebb elvárásai, szerintem ők örülnek, hogy itthon egyre több minden megjelenik tőlük. 

mb_10_cover.jpg

Mennyire van kőbe vésve a MaxBon jövője? Várhatóak más történetek is az eddig elkezdetteken kívül?

 

Igen, két új címet mindenképp szeretnénk bemutatni: az egyik a Jules Verne ihletésű Greystorm, a másik egy kevésbé klasszikus horror, a Lucas. Biztosan folytatódik a Lilith és a Mercurio Loi, valamint egy Nathan Never kötet is várható idén. Egyedül igazából a Martin Mystére nem talált gazdára, de nincs kizárva, hogy egyszer azt is folytassuk. 

A Goobo történetének egyik legérdekesebb fejleménye, hogy magyar stábbal tető alá hozhattátok a Zorro projektet. Hogyan sikerült ezt megszervezni? Ti kerestétek meg a jogtulajt?

 

Eredetileg saját gyártású Fantomot akartam volna, de a Fantom jogtulaja erre nem bólintott rá, így kénytelen voltam más irányba fordulni. Az, hogy egy nemzetközileg is ismert hős kalandjait készítsük el, nem is volt kérdés, ez egy stratégiai irány volt, a kérdés az volt, hogy melyik hőst vegyük elő? Így került képbe Zorro, és szerencsére az ő jogtulajával nagyon könnyű volt megegyezni. 

Hosszú távra tervezett széria lesz? Több történet is várható az álarcos igazságosztó főszereplésével?

 

3x4 részes történetek lesznek, az egész széria tehát 12 részes lesz. Ha sikeressé válik, akkor lehet bővíteni, de egyelőre menjen le ennyi. 

Kérlek, sorold fel a Zorro alkotóit, had jegyezzük meg a nevüket!

 

A ceruzarajzokat Vári Tamás készíti, Vadas Máté a kihúzó és színező, én pedig a forgatókönyvet írom. 

z03_00a.jpg

Mennyire érzitek magatokénak a karaktert? Szabad kezet kaptatok a történet alakításában, a szereplők újraformálásában?

 

Szerencsére mindenben szabad kezet kaptunk, így kedvünkre formálhatjuk a dolgokat (legalábbis egyelőre nem szóltak bele semmibe, hogy valamit másképp kellene). A karakterek mindegyikén igyekeztünk csavarni egy kicsit, remélem előnyükre. 

A Zorrót leszámítva végleg szakítottál a magyar képregényes projektekkel? Hogyan látod a jelenlegi helyzetet? Van esélye a magyar képregénynek valamiféle kiugrásra? Egyáltalán szükség van ilyesmire?

 

Nem szakítottam végleg, jelenleg is készül egy Mózes-történet feldolgozás a háttérben, amivel talán sikerül nyitni a vallásosabbak felé is, ez a rés még nincs nagyon betömve itthon. Amúgy is régi álmom volt, hogy megcsinálhassam ezt, most végre megadatott az alkalom hozzá. 

A Goobo egy érdekes projektje volt a Fantorzio ponyvalap. Úgy sejtem, hasonló kiadását nem tervezed. De csak megkérdezem: Sándor Kristóf (vagy netán Fekete Holló) visszatér még valamikor, valahol, valahogyan?

 

Reményeim szerint vissza, de hogy képregényben-e, azt nem tudom megmondani.

Mik a jövőbeli terveid? Gondolom, Dragonero még hosszú ideig velünk marad.

 

A Dragonero és a Valiant fixen megmarad a kínálatunkban, ahogy a Zorro is várhatóan velünk marad még jó darabig. A többi a piac alakulásától függ. Kacsintgatok a Marvel felé egy Pókember kötet erejéig, annak pont most tisztázzuk a részleteit.

 

Köszönöm a lehetőséget és további jó munkát, sok sikert kívánok!

 

Én köszönöm... és köszönöm!

HÍREKÉRT, INFORMÁCIÓÉRT ÉS MEGRENDELÉSÉRT LÁTOGASSATOK EL A GOOBO HONLAPJÁRA!

CSATLAKOZZATOK A GOOBO FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, HA MÁS OLVASÓKKAL BESZÉLGETNÉTEK!

ITT TALÁLJÁTOK A GOOBO FACEBOOK-OLDALÁT, HÍREKKEL, ÉRDEKESSÉGEKKEL.

bs_001_borito-768x1185.jpg

 

A Maximum Bonelli eddigi sorozatairól ITT ÍRTAM RÉSZLETESEN
(a később megjelent sorozatokról hamarosan új bejegyzés várható)

Ha érdekel a fantasztikum, beszélgetnél képregényekről, könyvekről, filmekről:
CSATLAKOZZ A F.I.O.K. FAVEBOOK-CSOPORTHOZ!
A Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör tárt karokkal vár!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr4115678290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása