AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

Tarts északnyugatra! – Boris Karloff fellebbenti a fátylat

The Veil (1958) s01 pilot: The Vestris

2020. július 30. - Szujó Norbert

Amilyen lendülettel vetettem bele magam a misztikus, sci-fi és horror antológiasorozatok nézésébe, annyira megakadtam a feldolgozásukkal. De most haladunk tovább egy klasszikus sorozat nyitóepizódjával!

A The Veil (A fátyol) 1958-ban futott, tizenkét részen keresztül (0-11). Egyetlen évadot élt meg. Nyitóepizódjának címe: The Vestris (a pilot epizód egyébként azért kapta a nulladik számozást, mert valójában a Telephone Time című antológiasorozat harmadik évadának egyik epizódja – ma talán spin-off felvezetőnek neveznénk az ilyet).

The Veil (1958)
s01e00

The Vestris

Rendező: Arthur Hiller
Író: David Evans

Szereplők: Boris Karloff, Rita Lynn, Torin Thatcher 

A széria védjegye Boris Karloff: a már akkor is gigantikus életművel büszkélkedő színész nem csak házigazdája volt a műsornak, de minden epizódban szerepelt is. Így részről-részre fedezhetjük fel az ezerarcú aktor összetéveszthetetlen arcvonásait a smink és a műszakáll mögött.

veilintro.jpg

A The Vestris történetében Mary Norrich először kíséri el hajóútra férjét, Robert Norrich kapitányt. A tengeribetegségen kívül megmagyarázhatatlan balsejtelem is gyötri a hölgyet, valamint egy kísértet is megjelenik előtte, aki egy táblára firkantott üzenetet is hagy maga után: "Tarts északnyugatnak!". Bár a férfiak sokáig nem hisznek a halálosan rémült nőnek, és élményeit hallucinációnak vélik, hamarosan az ő elméjükbe is beférkőzik a félelem. A kapitány végül enged a megérzésének, és északnyugati irányba vezényli a hajót. Kisvártatva egy jégtábla keresztezi az útjukat, amin egy hajótörés túlélői várják a halált, illetve megmentőiket. A huszonöt perces játékidő ma már furának hathat (bár jelenkori antológiasorozatok esetében sem példa nélküli), de akkoriban bevett szokás volt és működött is: a történet végére egy kellemesen borzongató, a természetfölötti erők létezését igazoló csavart kapunk.

Mi mást lehetne még elmondani egy ilyen régi sorozatepizódról? Nem tudok nem kellemes filmélményként gondolni a teátrális színészi játékra, a modoros dialógusokra, miközben sejtem, hogy akkoriban a valódi társalgási formák is ezt a stílust követték. A filmben másutt is nyomon érhetők az akkori Egyesült államok társadalmi normái. A epizódot például olyan reklámblokk szakítja meg, hogy mai szemmel már nehéz megállapítani, hogy tényleg tartalmaz-e némi iróniát. Minden esetre a nőknek, a férfiakat megszólítva telefonkészüléket kínáló hirdetés kortörténeti dokumentumként nézve is érdekes. Ami viszont több bájosan avítt manírnál, az az alkotói látásmód viszonya a természetfelettivel: a The Veil nem sci-fi, inkább a rémtörténetek stílusjegyeit kölcsönző, misztikus mesék füzére. Minden epizód csak egy rövid betekintést nyújt a "fátyol mögé", a sorozat nem magyarázkodik és érezteti is, hogy jobb, ha megelégszünk annyival, amennyit láttunk. Nem jó túl közel kerülni a megismerhetetlenhez!

A két főszereplő, Rita Lynn és Torin Thatcher koruk ismert televíziós színészei voltak, magabiztosan hozzák a rájuk szabott karaktereket. Boris Karloff itt csak rövid, de igen emlékezetes szereplést kap (jellemzően mellékszereplőket alakít a The Veil-ben), viszont Ő vezeti fel és vezeti le a történetet. Bizony! A Tales from the Krypt kriptaőrének alakja csak annyiban eredeti, hogy egy rothadó hulla, egyébként a "házigazdák" a antológiasorozatok történetének kezdete óta jelen vannak.

boris-karloff-the-veil.jpg

A következő részben egy másik régi sorozat egy izgalmas epizódjával ismertetlek meg titeket, de a The Veil-től sem kell elbúcsúznunk: folytatása következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2316078494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása