AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

4 dolog, amit NEM akartál megkérdezni a Lovecraft Country-ról – avagy rasszista-e Cthulhu?

Lovecraft földjén sem volt sokkal nagyobb a sötétség

2020. július 25. - Szujó Norbert

Hamarosan érkezik a Netflixre a J.J. Abrams nevével fémjelzett Lovecraft Country című horror. Azaz a legjobb időben, a legjobb helyre, a legjobb embertől jön egy, a lehető legjobban megválasztott forrásműből táplálkozó adaptáció.

lovecraft-country-poster.png

Néhányak fejében azonban meglehetős képzavar van azzal kapcsolatban, hogy mire is számítson a filmtől, így igyekszem megvilágítani a problémát. Próbálom poénosra venni a figurát, de egyrészt nem sok humorérzékem van, másrészt ez inkább szomorú: a kérdések különböző internetes fórumokon (most hazudtam: a Facebookon) valóban felvetett gondolatokra reagálnak.

Előre bocsájtom, hogy nem olvastam a regényt, nem láttam a filmet: ami kevés háttérinformációra szükségem volt, azt mind a Google-Wikipedia páros igénybevételével szereztem, ami jobb társaságban szégyen, de ide most elég lesz.

1. Miért vannak négerek egy Lovecraft-adaptációban?

 

A Lovecraft Country Matt Ruff 2016-os regénye alapján íródott, azaz nem Lovecraft-adaptáció. Még csak nem is "mítoszos írás", de ez már olyan mennyiségű többletinformáció, amitől vészesen felmelegednek a processzorok, ezért ugorjunk is gyorsan tovább a második kérdésre!

2. Na jó, de akkor a kötelező kvóta miatt vannak benne négerek?

 

Mint írtam fentebb, nem olvastam a regényt, de mivel úgy tudom, hogy elsődleges vezérfonala nem a lovecrafti kozmikus rettenet, hanem a rasszizmus, meggyőződésem, hogy már az eredeti műben is fekete amerikai főszereplők voltak. Azaz szerepeltetésük tökéletesen indokolt, és senkinek nem kell merész "rassz-váltás" miatt aggódia.

3. Akkor most mutatni kell a szörnyeket, vagy nem kell mutatni?

 

Amikor a The Black Aether egy-egy irodalmi pályázatának kiírásában az szerepel, hogy kerülni kell a borzalom forrásának, a szörnyeknek filmszerű leírását, illetve a gore-jelenteket, az azért van, mert a cél a lovecrafti rémirodalom lényegének átadása, és az irodalmi és kulturális örökség ápolása. Szerintem sem Matt Ruff sem Abrams nem akarta ápolni H. P. Lovecraft örökségét, ezért olyan eszközökhöz nyúltak, amik saját céljaiknak inkább megfeleltek.

Az előzetesek alapján a Lovecraft Country egy igen jóféle, felnőtteknek szóló, társadalmi mondanivalótól sem mentes, sok tekintetben a Stranger Thingsre emlékeztető horror-móka lesz.

 

Szerintem kihagyhatatlan – legfeljebb nem az a lovecrafti mű, amire minden HPL-rajongó várt, de a rajongók nagyobb csalódást is túléltek már.

4. Cthulhu rasszista?

 

Cthulhu az egyik legtökéletesebb irodalmi szimbóluma annak, hogy a világon minden ember egyformán számít.

A Lovecraft Country (Lovecraft földjén) megrendelhető az Agave kiadótól.

Ez pedig a film előzetese:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2816076886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása