AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

Csend és hó és halál – Valan – Az angyalok völgye (2019)

Nézzünk művészfilmet! – 2. rész

2020. július 31. - Szujó Norbert

A koronavírus-járvány, ahogyan a kultúra és a társadalom minden területére – a művészmozik helyzetére is negatív hatással volt, de megnyíltak új utak is.

Minden filmbarát érdeke, hogy lehetőségeihez mérten segítse a magyar art mozikat.  A Randomkult új sorozatában művészfilmeket ajánlok az olvasók figyelmébe. Ezúttal egy magyar filmet néztem meg, ismét a Cinego kínálatából.

A Cinego egy időszerű kezdeményezés: művészfilmes streaming-szolgáltató, ráadásul az itthon népszerű HBO Go-hoz és Netflixhez képest igen kedvező árszabással.

Természetesen egyéb módjai is léteznek a segítségnek: ha más online lehetőséget ismertek, osszátok meg velem!
Én még a Budapesti Távmozit is figyelemre méltónak tartom, ami még azt is elérte, hogy az online filmnézés a valódi moziknál megszokott keretek között történjen.
De azt se felejtsük el, hogy a korlátozások enyhítésével MEGNYÍLTAK A MŰVÉSZMOZIK, így azok, a szabályok betartása mellett ismét látogathatók.

Valan – Az angyalok völgye (2019)

 

rendezte: Bagota Béla

Imdb

Mafab

Cinego

Nagy Tibor (filmtekercs.hu) véleménye a filmről:

"A Valan: Az angyalok völgye egy izgalmas változatát képviseli a kortárs magyar műfaji filmnek. A havas fenyőerdő és a nyomasztó hangulat megengedi az összehasonlítást a skandináv bűnügyi filmekkel, de mégis annyira magyar! Sőt, több mint magyar, egyenesen erdélyi, azaz transzilván krimi."

Németh Szabolcs Előd (filmtett.ro) a film hátteréről:

"Erdélyi nézők szempillantás alatt kiszúrják Székelyföld egyik legmostohább sorsú, elszigetelt települését, Balánbányát, amelyet Valannak kereszteltek át (a Balán és a román völgy, azaz „vale” szavak összevonásával). A rendszerváltás után, a rézbánya bezárása következtében elszegényedő és elapadó népességű kisváros a kelet-európai provincializmus emblematikus terévé válik, amelynek ismerős dimenziói a játékidő előrehaladtával lassacskán feltárulnak: a hivatali mulasztások, a helyhatósági inkompetencia, a szegénységből fakadó bűnözés, a közösség kiszolgáltatottsága és széthúzódása, a fiatalok elkallódása jövőkép hiányában stb. Olyan hellyel szembesül tehát Péter (a főhős – raku), amelyben számos alak gyanúsítható azon – egyre inkább összefüggőnek látszó – bűnügyekkel, melyek folytán lányok tűnnek el minden év karácsonyának tájékán."

valan.jpg

A saját véleményem:

Ahhoz, hogy egy filmet a skandináv krimikhez lehessen hasonlítani, a kötelező "csend és hó és halál" mellett egy lassú belső rothadás tüneteit mutató társadalom is kell. Márpedig nem csak skandináviában, de Közép-Európában is találni ilyet. A film Romániában, a fiktív, de valós mintát követő Valan nevű kisvárosban játszódik, de Brassóban nyit, ahol szembesülünk is egy súlyos társadalmi problémával: a vidékről menekült, vagy onnan elrabolt fiatalokat behálózza és a mélybe rántja az emberkereskedelem. Péter a román rendőrség nyomozója, aki gyermekkori traumától motiválva végzi, tomboló érzelmeit és haragját sem palástolva munkáját: a romániai forradalom sodrásában elvesztette húgát, Julit, aki azóta sem került elő. Egy balul sikerült rajtaütés után Péter kései telefonhívást kap: édesanyja közli vele zaklatottan, hogy Valanban egy hosszú ideje a hó és jég fogságában heverő, női holttestet találtak. A férfi hazautazik szülővárosába, hogy választ találjon a kérdésre, ami egyszerre fájdalmasan gyötrő és a megnyugvással, egy évtizedes ügy lezárásával kecsegtet. A hollywoodi filmekben oly egyszerűnek mutatott azonosítás azonban elhúzódik, részben a helyi hatóságok alkalmatlansága miatt, és ahogy Péter nyomozni kezd, egy összetett bűntény körvonalai bontakoznak ki, amellyel eltűnések tucatjai hozhatók összefüggésbe.
A Valan krimiként lendületes, jól felépített, szórakoztató alkotás, de talán épp a zsáner kedvelőit, és különösen a skandináv vonal ismerőit nem fogja különösebben meglepni. A film erőssége inkább az, hogy a jól ismert filmes toposzokat sikerült tökéletesen az adott környezethez illeszteni: ezáltal a sokat látott fordulatokat is hitelesnek és valóságosnak érezzük. Az, hogy a rendőrséget átitatja a korrupció, hogy a végromlás felé haladó közösségből és a diszfunkcionális családok poklából menekülő fiatalok idegenek karjaiba vetik magukat (ha éppen nem rabolják el őket), hogy a történet elején a gyanúsítottak bőségével szembesülünk, itt nem pusztán feszültségkeltő eszköz, hanem a román (és tágabb értelemben a Közép- és Kelet-európai) jelenvalóság játékfilmes reprezentációja is. Végül pedig abból is leckét kapunk, hogy kívülállóként, egyértelműnek tetsző jelek alapján könnyű ítélkezni, de érdemes a dolgok mélyére látni. Ahogyan egy jó modern krimiben, a megoldás most sem hoz megnyugvást, a tettes elfogása nem szünteti meg a korábban jelen lévő összes fenyegetést. Valanban nem először és nem utoljára tűntek el gyermekek.
Mivel a film bővelkedik emberi momentumokban, a mellékszereplők is érdekes karakterek, az őket alakító színeszek, határozott fellépésűek, tisztes munkát végeznek. A leginkább talán mégis a főhőst alakító Krisztik Csaba könnyben ázó tekintete érinti meg a nézőt. De mindenképp említésre érdemes még Tollas Gábor, Hatházi András, Nyakó Júlia alakítása is.
A látvány, a fényképezés pazar, a leromló épületek és a havas, fenyőerdővel övezett táj kontrasztja hatásos (utóbbiból láthattunk volna többet, de a történet tulajdonképpen nem indokolta). Mindenkinek ajánlom a Valant, aki szereti az egyszerű, de izgalmas és hatásos történeteket, és a realitással sem fél szembenézni.

A FILMET MEGTEKINTHETITEK AZ ALÁBBI LINKEN!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7516090382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása