AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

A HÁRMAK ELJÖVETELE

HÁRMAK (2017) - Ajánló

2016. november 03. - Szujó Norbert

Mindig nagy érdeklődéssel figyelem a még meg sem született magyar képregényekről szóló híreket, bemutatott előzetes anyagokat. Terveztem is, hogy a számomra érdekesekről készítek egy kis összeállítást, ám addig ültem az ötlet felett, hogy a korábban összeírt listám jelentős mértékben megcsappant: példának okáért a VIGRID azóta már megvalósult, A HEGY pedig soha sem fog. Azonban érdekes címek továbbra is akadnak, némelyiknek a megjelenése sem kétséges.

Halmi Zsolt nem ma kezdete a képregény rajzolást, a 5PANELS alkotói csoport aktív tagja,  több korai művéről szó lesz még a blogon, a RANDOMKULT olvasói azonban leginkább A HALÁL TEMPLOMA című munkájáról ismerhetik Őt.
A HALÁL TEMPLOMA hamisítatlan kalandtörténet (Molnár Attila írta), elveszett civilizációval, ősi ereklyével, titkokkal, misztikummal - minden hibája ellenére is egy tisztességgel összerakott képregény. Ez év májusában jelent meg és meglehetős közönségsikernek tekinthető, készül is a folytatás.

Zsolt azonban most valami máson dolgozik. A titokzatos HÁRMAK című képregényről még nem sokat tudni, de az elkészült oldalak és közzétett információk alapján már lehet némi elképzelésünk a kész alkotásról, ha még homályos is a kép.

A képregény Horváth Judit 2006-ban írt novellája alapján készül - Halmi Zsolt azóta többször próbálta formába önteni, ám - úgy tűnik - most jött el az idő, hogy megvalósuljon. Az előzetes oldalakból kiderül, hogy a történet a régmúltban, történelmi időben és színtéren játszódik. A szereplők öltözéke, a pásztor karakter szerepeltetése és a hármas számszimbolika, a "háromság" alapján sejthető, hogy a forgatókönyv nem mentes a bibliai utalásoktól, vagy egyenesen a Bibliában szereplő történetet dolgoz fel. A szövegkönyvről nem tudni sokat, a fülszövegszerű ajánló pedig igen homályos:

"A melegtől elcsigázott pásztor - ügyet sem vetve bárányaira -, zakatoló szívvel figyeli a közeli várost, hunyorogva pásztázza a tomboló tömeget. Nem ritka ott az efféle „szórakozás”, ám ez a mostani különösen sérti a pásztor fülét.
Több ezer kilométerre onnan három ember készülődik élete legnagyobb utazására - ki kalandvágyból, ki kötelességtudatból, ki kényszerből. Pásztorunk mit sem tud e hármak jöveteléről. Céljaik homályosak még önmaguk számára is. Hogyan kapcsolódik össze a pásztor és a három baljós alak sorsa? Kisülhet-e bármi jó a három vándor ténykedéséből? Ezekre mindenképpen választ kaphattok következő képregényemből."

Én megelőlegezem Zsoltnak és alkotótársának a bizalmat: ha nem is "kalandregényes", de fordulatos, elgondolkodtató, spirituálisan emelkedett, erkölcsi mondanivalót is közvetítő történetre számítok. Ne feledjük: több mint tíz éves "útkeresés" előzi meg a megjelenést, ami legalábbis arra garancia, hogy nem egy elkapkodott munka kerül ki az alkotópáros kezei alól.

A képregény facebook-oldalán közzétett előzetes rajzokból nem csak a munkafolyamat, de a majdani végeredmény képi világra is kitűnik. Ez alapján kijelenthető, hogy a kész mű A HALÁL TEMPLOMÁnál megismert technikával készül - Halmi Zsolt jellegzetes rajzait erőteljes tuskihúzás és változatos, élénk, de realitásra törekvő színezés egészíti ki. Itt dominánsabb lesz a digitális utómunka, ami nem baj.

14958943_1351035081595188_58760335_o.jpg

Íme egy tussal kihúzott alaprajz. A két lepelbe öltözött alakot távolról kísérve érkezünk meg a városba, majd csatlakozunk a tömeghez, amely valamiért felfokozott hangulatban van.

14963522_1351035054928524_1826041676_o.jpg

Hasonló oldal, színezés után. A színvilág egyszerű, élénk, de nem rikító, az árnyékolás két-három árnyalattal történik. A kihúzás domináns. Látványos, színes képregény lesz, A HALÁL TEMPLOMA stílusában. Ezen a képen az utólagos finomhangolás is megfigyelhető: a művész enyhe elmosással érzékelteti a felvert port.

14923945_1351035024928527_1804016713_o.jpg

A képregény szép nyitóoldalán a (gondolom) digitális utómunka dominanciája feltűnő: nem csak a porfelhő, de a gyönyörű, kék égbolt is utólag került rá a képre. Egy képregény nem csupán képzőművészeti és irodalmi alkotás ötvözete - a rajz (a kihúzással), a színek, a később a képre helyezett látványelemek és (ha vannak) a "szöveges részek" együtt adják azt a páratlan, semmilyen más médiummal nem helyettesíthető alkotást, ami maga A KÉPREGÉNY. Ezen a képen az is látszik, hogy a modern képregény milyen sokat merít a mozgóképes eszköztárból: a panelek, vertikálisan mozgó kamera képeiként, fentről lefelé irányítják a tekintetet.

A HÁRMAK facebook-oldalán további részletek ismerhetőek meg készítésével kapcsolatban, de már ennyi alapján is sejthető, hogy egy színes, szép látványvilágú, "közönségbarát" alkotás készül Halmi Zsolt és Horváth Judit közös munkaasztalán.

Miért fontos, hogy már a megjelenés előtt kialakuljon egyfajta kép a még el sem készült képregényről? Nos azért, mert magyar képregényt Magyarországon kiadni és eladni nem egyszerű dolog. Zsolt bevallása szerint az előzetes reklámkampány több lépcsőben történik: a facebookos (illetve egyéb webes) promóciót (talán az év végi Hungarocomix rendezvényen) egy "kézzel foghatóbb" ajánló követné. Nem tudok részleteket, de ha ez egy pár oldalas, előzetes kiadványt jelent, én vevő leszek rá és beszámolok olvasmányélményemről itt, a RANDOMKULTon.

A végső cél persze a megjelenés, egy színes album formájában, ami szerintem véges történetek, tehát kerek, egész munkák esetén igen előnyös és amennyire tudom népszerű is. A megjelenés 2017 elején (az első negyedévben) várható. Én Zsolték helyében a Budapesti Nemzetközi Képregény-fesztivált céloznám meg, saját bemutatkozó programmal, ha az lehetséges.

A HÁRMAK igényes és érdekes képregénynek ígérkezik. Ha megtudok valami többet a történetéről vagy a megjelenéséről, azonnal tájékoztatom az érdeklődőket. Addig látogassatok el a HÁRMAK KÉPREGÉNY FACEBOOK OLDALÁRA és bátran kérdezzetek az alkotóktól!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1011924997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása