AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

A Randomkult jövője

2017. szeptember 18. - Szujó Norbert

A hosszú szünet alatt volt időm gondolkodni – csak arra volt.

Ahogyan azt a születésnapi posztban írtam, a Randomkult blog 2016. áprilisában indult útjára. A blog elsődleges feladata a szórakoztató ismeretterjesztés, ám nem titkolt célom volt, hogy valamiképpen külön figyelmet irányítsak érdekes hazai kezdeményezésekre, kulturális projektekre. Mindig kerestem a módját, hogy kitágítsam a blog lehetőségeit és egyfajta kommunikációs csatornaként használjam alkotók és befogadók között. Ez megnyilvánult egyrészt az interjúkban, másrészt az amatőr alkotói színtér különböző képviselőivel való együttműködésben.

Legnagyobb eredményem, hogy korábbi együttműködésünk okán Tomasics József felkért, hogy legyek a The Black Aether online magazin egyik szerkesztője. Az H. P. Lovecraft öröksége köré szerveződött magyar rajongói közösség igen masszív és jó alapja minden kulturális kezdeményezésnek. A The Black Aether nyitottsága és elkötelezettsége mindig is követendő példaként állt előttem.

A másik nagy eredmény, amit a bloggal sikerült elérnem (bár az összefüggés kívülről nem tűnik fel azonnal), az a F.I.O.K., Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör facebook-csoport megalapítása, amely egy lendületesen fejlődő közösségi fórum, ahol a felhasználók érdekes tartalmakat oszthatnak meg egymással és megvitathatják a felmerülő kérdéseket. A csoport elindulásáról több portál és blog is tudósított, amit ezúton is köszönök!

A csoport megalapítására egyrészt a The Black Aether már említett példaértékű hozzáállása és eredményorientáltsága, másrészt az azóta már megszűnt Mandiner-Sci-fi (azóta lásd: Spekulatív Zóna), A magyar fantasztikum helyzete című cikksorozata, nem utolsó sorban pedig a megannyi kulturális, alkotói közösség lelkesedése ösztönzött. Nagy álmom, hogy a F.I.O.K. egyfajta összekötő kommunikációs színteret képezzen a fantasztikus irodalmi zsánerek és irányzatok köré szerveződött hazai közösségek között.

Nincs több közöm a fantasztikus irodalomhoz, mint bárkinek, aki tíznél több fantasztikus művet elolvasott életében, de nem egyszer szembesültem vele, hogy mennyi alkotói energia elvész a mindennapi élet viszontagságai között. A célom "csak annyi", hogy ezeket az elfolyó energiákat befogjam és visszanyerjem.

A F.I.O.K. csoport megalapulása óta elindult az Első kreatív projekt, melynek célja egy alkotói közösség kovácsolása. Ezen kívül pedig – és ezt itt jelentem be először – hamarosan elindul a F.I.O.K. blog, ami új szintre emeli azt a tevékenységet, amit a facebook-csoport alapozott meg.

Mivel mind a The Black Aether részére végzett szerkesztői tevékenység, mint pedig a F.I.O.K. szervezése rendkívüli odafigyelést igényel, joggal merülhet fel a kérdés az olvasóban: mi lesz a Randomkulttal?

A Randomkult leképeződése az én befogadói mentalitásomnak. Azt mutatja meg, ami érdekel, amit figyelemreméltónak tartok. Soha nem tudtam annyi mindennel foglalkozni sem a blog szerkesztése, sem szabadidős kikapcsolódásaim során, mint ami összességében érdekelt. Ha a blogot nézzük, fel kell tűnnie, hogy lényegében két téma köré szerveződik valamennyi bejegyzés: képregények (különösen hazai képregények) és fantasztikus irodalom. Szabadidős kikapcsolódásaimat tekintve (persze csak a művészeti médiumoknál maradva) ehhez még a filmek, filmsorozatok jönnének, amik azonban a blogon lényegében nem képviseltették magukat.

Irodalom terén természetesen más jellegű alkotásokat is olvasok, de a fantasztikus irodalom mindig biztos pont volt az életemben. Egy olyan pont, ahová mindig visszatérhettem.

Amit a Randomkultból átörökítek majd a F.I.O.K. blogba, az a szellemiség, az alkotó szándék és hogy mindig külön figyelmet szentelek a hazai kulturális aktivitásoknak, alkotói tevékenységeknek, alkotóknak, csoportoknak. Nagyon fontos feladat lesz továbbra is, hogy a magyar képregényes projektek külön figyelmet kapjanak, ugyanis ez a terület aránytalanul és igazságtalanul alulértékelt. A F.I.O.K. blog persze emellett közösséget épít (sőt, terveim szerint közösségi szellemben valósul meg), kommunikál a színtér résztvevőivel, értéket őriz és teremt.

Ezzel együtt a Randomkult blog NEM SZŰNIK MEG! Azzá lesz, aminek terveztem: olvasmány- és élménynaplómmá, tevékenységem tükrévé. Arról szól majd, amit olvastam, amit láttam. Gondolataimat, érzéseimet fogja tükrözni – remélem, még nagyon-nagyon hosszú ideig!

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6612776520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása