AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

A BENNÜNK ÉLŐ SZUPERHŐS

AllStar – Nem MindenCsillag Ragyog (ZSIGER.hu; 2019)

2019. április 23. - Szujó Norbert

A ZSIGER.hu kiadó a hazai képregényes underground-színtér érdekes színfoltja. A Kovács Milán által alapított alkotóműhely egyedi, a fősodortól eltérő látásmódú munkáiról ismert. Míg a Nyugat-(mínusz)Zombik és a hamarosan új résszel jelentkező GOTTHEM görbe tükröt állít a mainstream képregényipar (de inkább befogadói) elé, addig az AllStar nem annyira paródia, mint inkább a médium iránti rajongás természetét vizsgáló, egyszerre könnyed, ugyanakkor elgondolkodtató, fejlődéslélektani képnovella.

A negyven oldalas füzet rajzait Fábián István készítette, az író Kovács Milán (a borítórajzban közreműködtek még: Garisa Zsolt és Varga Tamás; a beíró: Ambrus Izsák; egyéb rajz: Krausz Ármin). A történet főhőse Kezes Imre, tizenéves diák, aki a mindennapok nehézségei elől saját kis fantáziavilágába menekül. Szabadidejében egy képregényt rajzolgat, amiben az AllStar nevű szuperhős szörnyek és gonosztevők ellen küzd. Míg a fiú igyekszik kizárni a külvilág zajait, a valóság gyakran megfertőzi a képzeletet: Imre életének kulcsszereplői és -mozzanatai rendre megjelennek a panelek között is.

allstar1.jpgAz AllStar készülőben (forrás: https://www.facebook.com/AllStarComicBook/)

Míg olvasóként elmerülhetünk a szimpatikus, nagyon is ismerős főszereplő lelkivilágában, megismerhetjük érzéseit és motivációit, addig a képregény egy párhuzamos értelmezési síkon, önreflektív utalásrendszerrel szórakoztat. Nem véletlenül említettem a GOTTHEMet, amit a képregény több helyen megidéz. Ahogyan a Vízköpő bizarr “ellenfelei” egy “párhuzamos realitás” szereplőinek alteregói, úgy az AllStar nem is annyira rejtett utalásai is csak egy “nagy egész” kontextusában értelmezhetők. Különösen látványos, ezért kicsit talán direkt is, a “rák” motívuma, ami nem csak a szóban forgó képregényt, de a kiadó eddigi pályáját tekintve is érdekes.

Fábián István erősen kihúzott rajzait, vázlatrajzok hatását keltő panelek tarkítják, ezzel is erősítve a “dimenzióátlépés” érzetét. A panelrendezés és a képi megoldások izgalmasak.

Kár lenne minden poént elárulni, és egy ilyen rövidke kiadványról nem lehet kisregényt írni megjelenést előtt. Az AllStar egy kellemes kis képregény, amelyben az alkotó, az alkotás és a befogadó közötti viszony kerül reflektorfénybe. Akkor sem csalódhatnánk benne, ha csak egy újabb ZSIGER-poén lenne, de a Nem MindenCsillag Ragyog még egy egyszerű, ám mégis értékes üzenettel is ellát minket az előttünk álló, hosszú útra.

allstar-00_borito.jpg

allstar-01.jpg

allstar-02-03.jpg

allstar-04.jpg

allstar-07.jpg

Az AllStar a májusi Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra jelenik meg, ami idén egy öt napos képregényfieszta lesz!

Részletekért látogass el a projekt Facebook-oldalára!

A kiadó közleménye:

Nagy öröm számunkra, hogy hosszú, de kitartó munka után végre megjelenik a képregényünk, az AllStar: Nem MindenCsillag Ragyog. ☺️

Keressétek a székesfehérvári Kortárs Képregény Fesztiválon május 10-től, valamint a Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválon május 12-én a ZSIGER.hu Kiadó asztalánál!

A B5-ös méretű 40 oldalas képregény árát a lehető legelérhetőbb 990 Ft-ra lőttük be, így reméljük, még több olvasónál gazdára talál!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3414781622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása