AZ ALKOTÓ SZÁNDÉK DICSÉRETE - Szujó Norbert blogja

RANDOMKULT

RANDOMKULT - Énképtár 3. rész (2/2)

Interjú Tomasics Józseffel (folytatás)

2016. november 18. - Szujó Norbert

A RANDOMKULT - Énképtár interjúsorozatban alkotókat, művészeket, kulturális aktivitások és alkotói körök alapítóit, összefogóit, mozgatórugóit kérdezek életükről, munkásságuktól, a művészetről, kultúráról alkotott véleményükről.

A sorozat harmadik részében Tomasics Józsefnek, a THE BLACK AETHER online magazin és a BLACK AETHER nyomtatott irodalmi lap főszerkesztőjének tettem fel kérdéseket. A beszélgetés olyan tartalmasra sikerült, hogy két részre szedtem - még véletlenül se lehessen "átpörgetni". Az első felét MÁR OLVASHATTÁTOK és most itt a folytatás!

A THE BLACK AETHER NYEREMÉNYJÁTÉKA
(Kattints a képre!)

RANDOMKULT: HOGYAN ISMERTED FEL, HOGY IGÉNY LEHET EGY NYOMTATOTT MAGAZINRA?

TOMASICS JÓZSEF: Ez az igény mindig is volt, és mindig is lesz. Egyáltalán nem érdemem, hogy ezt felismertem, mert nem is felismerés volt ez, hanem egy teljesen egyszerű és egyértelmű tény. Igazából azon csodálkozom, hogy ez eddig miért nem jutott senki másnak az eszébe.

Persze tudom: rohanó világ, internet, tabletek és ebook-olvasók. Kifogás, semmi más. Egyszerűen könnyebb otthon ülni, búslakodni, keseregni, zsörtölődni, hogy „jajajajajajajjj nincs egy magazin se”, „ó jajj, de szívesen olvasnék egy fanzinet”. Mindenki előtt ott a lehetőség, minden adott hozzá, és most természetesen nem az olvasókra gondolok. Remélem, azt senki nem gondolja komolyan, hogy én vagyok, voltam az egyedüli kreatív Magyarországon, aki rendelkezett megfelelő kedvvel és ismeretekkel.

Ha nincs ilyen magazin, akkor létre kell hozni.

Azt nem mondom, hogy könnyű volt elindítani. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy kitaláljam a magazin koncepcióját, a formáját, a tartalmát, előzetesen felmértem, mi az az összeg, amit még szívesen kifizetnek az olvasók egy ilyen anyagért (sokkal többet, mint a BLACK AETHER jelenlegi ára). Azt is ki merem jelenteni, ha nem lett volna tapasztalatom szerkesztéssel, grafikával, tördeléssel kapcsolatban, a magazin akkor is létrejön, mert akkor azzal kezdtem volna, hogy megkeresem a hozzáértő embereket, akik ezt a feladatot elvégzik. A BLACK AETHER első számán látszik, hogy a tördelés, korrektúrázás olyan amilyen – ez mind az én hibám -, de ezek a hiányosságok megoldódnak, hisz önként jelentkezett Körtvélyes Ákos, hogy rendbe szedje az én kesze-kusza tördelésemet, utána pedig Fükő Renáta aki elvállalta a magazin korrektúrázását.

Ha őszintén és tisztelettel szólítod meg az olvasódat, el fogja nézni neked a kezdeti hibákat, amiket mindenféle mellébeszélés nélkül fel kell vállalni. Hibáztam? Hibáztam. Köszönöm szépen, hogy felhívtad rá a figyelmemet, törekszek arra, hogy a következő anyagba ilyen hiba már ne kerüljön bele.

RANDOMKULT: A BLACK AETHER, A SAJÁT LEHETŐSÉGEIHEZ MÉRVE, ÓRIÁSI SIKER. EMELLETT HIVATKOZÁSI ALAP, HA A HAZAI FANTASZTIKUS IRODALMI HELYZET POZITÍV TENDENCIÁI KERÜLNEK SZÓBA. SZÁMÍTOTTÁL ERRE AZ ELEJÉN? MIT SZERETNÉL MÉG ELÉRNI A MAGAZINNAL?

borito.jpgT. J. : Már az indulásnál tudtam, hogy a magazin megítélése vegyes lesz, nagyon sokan támogattak és örültek a kezdeményezésnek, voltak akik nem hittek abban, hogy működőképes lesz egy ilyen profil, és persze voltak akik a saját szellemi képességeikhez mérten közölték, hogy miért is lesz sz*r az egész. Jelenleg is vannak, akik nincsenek kibékülve a magazin tartalmával, szerencsére a legtöbben javaslatok formájában közlik, ami nagyon fontos és főleg nagyon hasznos, hisz több szem többet lát.

Nyitott vagyok a javaslatokra, ötletekre. Az alap koncepció azonban soha nem fog megváltozni.

Elvi kérdésként kezelem azt, hogy teret kell adni az amatőr íróknak, akiknek nincs lehetőségük nyomtatott megjelenésre, vagy éppen nem mernek a nyilvánosság elé lépni. Tisztában vagyok azzal, hogy ebből adódóan a magazin tartalma hullámzó, nem mindegyik novella állná meg a helyét önállóan is, de azt hiszem nem túlzok azzal ha azt mondom, van pár olyan tehetséges író, akik meglepetést okoztak az olvasóknak. Nagyon kevesen merik csak felvállalni azt, hogy olyan anyagot – magazint, könyvet – hozzanak létre, ami valamilyen újdonságra épül, például felkarolja a tehetséges amatőr írókat. Érthető, hogy mindenkit a siker, az anyagi haszonszerzés hajt, hisz mocsok egy világban élünk, de ha meg se próbájuk támogatni, felkarolni azokat, akiknek a jelenlegi vagy a majdani munkájára építkezünk, akkor hogyan is várhatjuk el, hogy önmagától biztos utánpótlás bázis alakuljon ki?

Ez egy nagyon fontos cél: elérni azt, hogy a BLACK AETHER mintájára más zsánerben is jelenjenek meg kifejezetten amatőrök által készített magazinok.

Az, hogy a magazin sikeres, egyértelműen nem az én érdemem. Ahogy említettem én csupán összefogtam és elindítottam azt, ami hiányzott a hazai közösség életéből. A tördelés, a korrektúrázás, a novellák, az illusztrációk, a borítógrafikák adják a magazin értékét, ezek összessége miatt rendelnek egyre többen a magazinból. Lehetnek nekem korszakalkotó ötleteim, tervezhetek én olyan kiadványt ami megváltja a világot, ha nincs olyan tartalom amivel meg is tölthetem, akkor az egész magába is roskad nagyon rövid idő alatt. Mindig is bíztam a hazai alkotóközösségben, hiszem és vallom, hogy bennünk magyarokban olyan alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni.

A sikerhez kell az is, hogy kellő alázattal nyúljunk H. P. Lovecraft szellemi örökségéhez, a rémtörténetekhez, a weird irodalomhoz. Ez az alázat ugyan úgy elengedhetetlen a részemről és az alkotók részéről is egyaránt.

RANDOMKULT: A MAGAZIN KONCEPCIÓJA A NEGYEDIK SZÁMTÓL MEGVÁLTOZIK. EZ ÉRTHETŐ, DE AZ EDDIGI SZÁMOKBAN MINDIG VOLT EGY-EGY ALKOTÁS, AMI EGYEDI GONDOLATISÁGA ÉS NEM A LOVECRAFTI ELVEKNEK VALÓ MEGFELELÉS MIATT EMELKEDETT KI A TÖBBI KÖZÜL. SZÁMÍTANUNK KELL ARRA, HOGY AZ ILYEN JELLEGŰ ÍRÁSOK HÁTTÉRBE SZORULNAK?

T. J. : Nem. Mindig is lesznek olyan anyagok, amik nem kötődnek szorosan a lovecrafti rémtörténetekhez, a kozmikus horrorhoz, hisz a magazinban megjelent írások a legjobb példák arra, hogy ebben a kategóriában is vannak zseniális tehetségek Magyarországon is. De a BLACK AETHER célja elsősorban H. P. Lovecraft szellemiségének a továbbvitele, átadása. Ezért ha mérlegelésre kerül sor, akkor a lovecrafti novella előtérbe kerül.

ba2cov.pngSzép számmal érkeznek hozzám a novellák, kisregények, ezek egy része azonban teljesen félreértelmezi HPL szellemiségét. Ezért is fontos, hogy a magazinban szereplő jó példák által - azzal, hogy az írók elrugaszkodnak például az Arkham-ciklustól -, az olvasók és a potenciális írók megértsék, nem attól lovecrafti egy történet, ha a főszereplő levélben meséli el az eseményeket, vagy elkerülhetetlenül egy elmegyógyintézetben végzi. Ezeket a megszokásokat, berögződéseket el kell hagyni, amihez nagy segítséget fog adni a THE BLACK AETHER említett új sorozata, górcső alá vesszük a kozmikus horrort, HPL gondolatiságát, filozófiáját, mondanivalóját. Ez ismét csak egy hosszabb folyamat lesz, az hogy a valódi értékek a felszínre kerüljenek, de a BLACK AETHER, mint átadó eszköz, már létrejött, az alap már meg van.

RANDOMKULT: A MICRO AETHER ELEKTRONIKUS ANTOLÓGIA A NYOMTATOTT LAP "KIS TESTVÉRE". RÖVID, DE TARTALMAS SZÓRAKOZÁST ÍGÉR, EZZEL EGYÜTT A KEZDŐ ÍRÓKAT IS ALKOTÁSRA KÉSZTETI. MINDIG MEGMARAD A "NAGY TESTVÉR" ÁRNYÉKÁBAN? NEM VÁRHATÓ HOSSZABB ELEKTRONIKUS KIADVÁNY?

T. J. : A MICRO AETHER kifejezetten azért jött létre, hogy kitöltse a BLACK AETHER magazinok megjelenései közti időt. Rövid történetek, amik tökéletesek ahhoz, hogy sorban állás közben elővedd a telefonodat és elolvass egyet közülük. Ennek csupán ilyen egyszerű feladatot szántam az olvasói oldalról.

Az írók részéről viszont egy nagyon jó kis ujjgyakorlat, azonban nem szabad ezt sem félvállról venni, mert egy ilyen rövid történet megírása sokkal nehezebb feladat, mint ahogyan azt sokan elsőre gondolták. Nekem pedig nagyon nagy segítség, mert ismét egy olyan felület, ami által még több írót tudok alkotásra ösztönözni, és ahogy terveztem is, van olyan író aki a MICRO AETHER által került be a BLACK AETHERbe.

RANDOMKULT: MIK A TÁVLATI TERVEID ÉS MIRE SZÁMÍTHATUNK TŐLED A KÖZELI JÖVŐBEN?

T. J. : Nincs megállás! :D Az alapvető célkitűzések már megvalósultak, vagy már alakulóban vannak. A hazai közösség felrázása, alkotásra ösztönzése, inspirálása, H. P. Lovecraft munkásságának bemutatása, valódi alkotói értékeinek feltárása. Mindig is tudtam, hogy ezek a folyamatok évekig el fognak húzódni, sőt, mondhatni az inspirálás, ösztönzés soha nem is fog befejeződni, hisz nem elég „felpiszkálni” a közösséget, felelősséget is kell vállalni érte.

A nyereményjáték-sorozat, a játékon kívül ismét azt a célt szolgálja, hogy a közösség merje megmutatni mire is képes, kifejezetten olyan feladatok érkeznek, amiket bárki tud teljesíteni, kivétel nélkül mindenki részt tud venni ebben. Példaként említeném a fotópályázatot, ahol nem a technikai kivitelezés a fontos, hanem az ötlet, az egyediség. Bárki beszállhat és nevezhet a fényképével, bőségesen elég az, ha a telefonnal vagy az otthoni pocket géppel készült a fotó. Az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy a Fumax, a Gabo SFF, a Galaktika kiadók, a Kitűzőshop és magánszemélyek is (!) felajánlásokkal támogatják a játéksorozatot.

Ezen kívül még nagyon sok – kiemelem, hogy NAGYON sokfeladat van hátra, ezeknek a nagy része HPL-hez kötődik. A magyarországi ismeretanyag elképesztően hiányos, életének csupán egy töredéke elérhető magyar nyelven, esszéi, kollaborációi és főleg levelezése még a kanyarban sincs. Ezeknek a feladatoknak az előkészítése már hónapok óta folyik, én már szerettem volna a közösség elé lépni vele, de egyelőre még nem értük el ezt a formát, hogy ez meg is történjen és úgy egyeztünk meg, hogy egy kicsit még várunk. Tudom, már ideje lenne nyilvánosságra hozni ezt a dolgot, túl sokszor mondtam már, hogy ez merőben fogja megváltoztatni a hazai lovecrafti életet, de meg van kötve a kezem.

Most már tényleg nem kell sokat várni, és elindul a folyamat, ami Magyarországon is a méltó helyre emeli Howard Phillips Lovecraft munkásságát és tovább viszi azt, hogy a közösséghez csatlakozók minden információhoz hozzájussanak kedvenc írójukról magyar nyelven is. Természetesen mind ezt ingyen.

RANDOMKULT: Köszönöm a fantasztikus beszélgetést és sok sikert kívánok!

ba3cov.jpgAz interjú illusztrálására a BLACK AETHER magazin eddigi számainak borítóit használtam.
A címlapgrafikák (az elsőtől a harmadikig, sorban)
Bolye Lászkó
Juhász Ernő
László Márk
munkáját dIcsérik

LÁTOGASSATOK EL A THE BLACK AETHER HONLAPJÁRA, HOGY MEGISMERJÉTEK EZT A PÁRATLAN KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉGET!

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://randomkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5111969177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása